IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще емитира еврооблигации за 1,5 млрд. евро след евроизборите

През тази година правителството ще пласира 4,4 млрд. лв. дълг, с който ще се финансират плащания по падежи през 2015 г. и бюджетният дефицит, заявиха от МФ

15:11 | 15.01.14 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България ще емитира еврооблигации за 1,5 млрд. евро след евроизборите

Очаква се до средата на годината страната ни да пласира 1,5 млрд. евро облигационни емисии на външните капиталови пазари. Това съобщи на кръгла маса, посветена на България, по време на банковия форум Юромъни (Euromoney) Дамян Стайков, началник отдел в Министерството на финансите. Стайков посочи, че през тази година правителството ще пласира 4,4 млрд. лв. дълг, по-голямата част от който (3 млрд. лева ) на международните пазари.

С дълговите емисии ще се финансират плащания по падежи на държавен дълг през 2015 г. и бюджетният дефицит. Документацията за новите емисии ДЦК ще бъде подготвена в следващите месеци, но ще се изчакат евроизборите, преди да бъдат пласирани облигациите. Очаква се те да бъдат в два транша по 750 млн. евро всеки.  

На вътрешния пазар МФ възнамерява да набере 900 млн. лв. от емисии на държавни ценни книжа (ДЦК). През февруари и март ведомството ще опита да пласира 4 емисии на обща стойност от близо 550 млн. лв.

В началото на миналата година финансовият министър от правителството на ГЕРБ Симеон Дянков предприе подобен ход. Тогава ведомството емитира дълг за 800 млн. лв., с които да финансира субсидиите за земеделските производители. Нуждата от свежи пари дойде заради готовността на Европейският съюз да изплати средствата малко по-късно – през февруари. Същата е причината за решението на ведомството да набере близо 1 млрд. лв. сега. 

На кръглата маса вицепремиерът Даниела Бобева обяви, че страната ни ще предприеме регулационни промени за улесняване на процедурата за излизане на компании на борсата. Трябва не само да бъде съкратено времето, но и опростени режимите за това, защото е важно да имаме повече публични компании, смята Бобева. 

Правим всичко възможно за предотвратяване на банкрута на Националната електрическа компания, посочи още вицепремиерът. В отговор на въпрос от участници в панела за ситуацията в енергийния сектор в България, Бобева заяви, че не само високите цени на енергията са предизвикали недоволство у населението, но и фактът, че хората не разбират за какво плащат. Секторът е непрозрачен и именно това трябва да бъде променено, отбеляза вицепремиерът. Според Бобева има потенциал за развитие на големи проекти в сектора, включително и международни. Либерализация, диверсификация на енергийните доставки, публичност и прозрачност на дружествата са основните цели, които трябва да бъдат постигнати в енергетиката и ако това се случи, и цените ще станат по-прозрачни и няма да будят недоволство, смята Бобева. 

Към българския вицепремиер бяха зададени и въпроси за миграцията на българи към Великобритания и други западни страни и как това може да бъде предотвратено. Бобева посочи, че изтичането на кадри, особено в области като медицина и инженерни науки, е проблем за страната ни и ще трябва да бъдат положени усилия за насърчаване на връщането на българските емигранти обратно в България. Според Бобева това не може да стане със силови методи, а единствено като направим страната си по-привлекателна. Тя подчерта, че страховете за вълна от български емигранти към Великобритания след отварянето на трудовия пазар не са се оправдали. 

Подуправителят на БНБ Димитър Костов също отговаря на въпроси за България и банковия сектор у нас. Той отбеляза, че макар лошите кредити у нас да достигат 17-18 процента, разликата с други страни е, че тези лоши кредити са покрити с достатъчно провизии и реално не представляват заплаха за банковата система. Банките имат висока ликвидност и могат напълно да отговорят на необходимостта от кредитиране, каза Костов.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
ми Меркел е червена:) кво да кажа повече:) А милиардите бяха в резерва, преди да дойде Бокича.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Пропуснах го специално за да има какво да кажеш и да опонираш, щото си като развален грамофон. Следващия път и ще спомена и последната червеноармейска тиква ББ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
milioner4e
преди 10 години
Само ни тъ разбрах кой си е оставил и колко милиарда. И не се прави на некъв отворко бе, Меркел е блондинка и Солтенберг е блондинка. *** байганьовското типично балканско мислене, то за тва си и червен сигурно. То на запад такива организми не виреят или са на изчезване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
Fiscalist
преди 10 години
Ох, социалисти, да **** вашта ***** тъпанарска!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
Честно-даже ме мързи да те коментирам-ама пак си пропуснал Боко:) Или той може да остане:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
за фермерите ги оплюх за другото си замълчах-можеш да видиш. Таз годишният заем за фермерите-пак можеш да прочетеш какво ми е било мнението. А те си бяха измислили нещо-бяха си оставили във резерва няколко милиарда отгоре. Ама явно ти паметта(или мисленето) като на блондинка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Първо - да вкарат Доган и престъпната му империя в затвора.Второ - след него да вкарат следващите звена като Алексей Петров, Цветанов, Фидосова, Пеевски и майчето, Ковачки, Божков, Гриша Ганчев. Трето - да се прекрати незаконния медиен монопол на ДПС и на Красимир Гергов, да се прекрати монопола при лекарствата.Четвърто - да се завършат проектите за газовите връзки с Турция и Гърция.Ако се изпълнят тези точки ще се освободи достатъчно място за естествена конкуренция в тези сектори, което ще създаде добри предпоставки за икономически подем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
milioner4e
преди 10 години
Да си съберат данъците и да си изчакат фактурката от ЕФРР, а не да ми пропагандират популистки идиотщини. Много ми е интересно дали си бил на същото мнение и миналата година, когато Монката пусна облигации? Или просто и ти като всяко червено бойскаутче си плямпаш, колкото да не заспиш и политиканстваш. След като са бахси капацитетите защо верно не измислят нещо, да се тегли заем сигурно и ти го знаеш и можеш. Куп неща могат да направят, като за начало да не ми свалят изкуствено цената тока от там да ми праснат дефлация и да има нулева бизнес активност. И на всичкото отгоре няма да си финансират дефицита, защото знаят, че след 6 месеца съвсем друг ще го плаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
Добре, какво предлагаш да се направи, за да не се тегли тоя кредит?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
4,5 милиарда!!!!!*** откачени социалисти!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още