IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България отчита рекорден срив на потреблението

През март растеж има само при храните, както и при фармацевтика и медицински стоки, най-осезаем е сривът при продажбите на дрехи и обувки

13:44 | 08.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Очаквано най-голям шок от предизвиканата от коронавируса криза в България поема потреблението, докато индустрията е най-малко засегната. Това стана ясно в петък, след като НСИ публикува първите официални данни за финансовото измерение на кризата върху конюнктурата на страната ни. По предварителни, сезонно изгладени данни на официалната статистика, потреблението се понижава с 14,6% на годишна база след ръст от 5,5% през предходния месец и бележи най-големия спад в историята на статистиката.

Понижението в дейността на търговците на дребно се дължи главно на огнището на коронавирус и наложените мерки, за да се предотврати разпространението му. На месечна база продажбите на дребно спаднаха с 18,1%, след като се увеличиха с 0,9% през предходния месец. 

 

Растеж има при храните, както и при фармацевтика и медицински стоки и при продажбите по интернет. Най-голямо понижение има при покупките на дрехи и обувки, компютърна и комуникационна техника, горива, битова техника и мебели. Ето и подробните разбивки:

Годишни изменения

По данни на Националния статистически институт оборотът при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали през март намалява с 37,1% в сравнение с година по-рано, при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали спадът е с 18,8%.

Статистиката отчита увеличение с 3,4% при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия.

По-значителен спад при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистриран при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 63,1%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 40,4%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 19,8%.

В условията на коронакриза статистиката регистрира увеличение при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 14,4%, а при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет ръстът е с 5%.

Изменение на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ спрямо съответния месец на предходната година

Месечна промяна

През март е регистриран спад на оборота на месечна база при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 36,7%, и в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 25,6%.

В НСИ отчитат увеличение на оборота в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 1,9%.

Индекси на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ (2015 = 100)

При търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали най-голям спад е отчетен в: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 66,5%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 41,3%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 28.7%. Увеличение на оборота е регистрирано при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 1,9%.

Изменение на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ спрямо предходния месец (Сезонно изгладени)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още