IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП обвини управляващите в непрозрачност при взимането на новия заем

Тези пари ще бъдат използвани за стари заеми на Борисов от 2016 г. за покриване на дефицит от близо 3,5 млрд. лв., твърдят от БСП

11:58 | 18.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

След като преди дни стана ясно, че България успешно емитира външен дълг за 5 млрд. лв., от опозицията обвиниха управляващите, че взимат еднолични решения, които след това „всички ще плащаме“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви по време на петъчния парламентарен контрол, че за 10-годишното управление на Бойко Борисов страната ни е поела общо 30 млрд. лв. заеми, а социалните неравенства се задълбочават. Според нея парите се харчат непрозрачно.

„Цената на всичко това е заем срещу влошен стандарт на живот“, каза Нинова в декларация от името на групата и отправи въпрос към финансовия министър Кирил Ананиев относно необходимостта и условията за поемане на нов дълг.

„Аз имам обяснение. Тези пари ще бъдат използвани за стари заеми на Борисов от 2016 г. за покриване на дефицит от близо 3,5 млрд. лв. По-важно е, че срещу тези пари няма никакъв план за икономически растеж“, каза Нинова.

"Когато решите да взимате думата по един толкова важен въпрос, какъвто е поемането на дълг и неговото използване, ще ви помоля или да се подготвите по-добре с истинска информация, а не лъжовна, или да дадете думата на някой, който разбира от тази материя", отвърна на обвиненията Ананиев. 

По думите му България има най-нисък лихвен процент от всички европейски държави, а условията на новия заем са изключително изгодни, нещо повече - лихвите ще са много по-ниски от първоначално заложените, каза Ананиев.

"След емисията в сряда ми се обади цялото ръководство на ЕК и всички мои колеги от Брюксел, които ме поздравиха за постигнатия най-добър резултат до момента на текущата година. Има проведени 27 емисии до момента от 27 държави, а нашата е с най-нисък лихвен процент - 0,375%. Другите лихвени проценти се движат между 1 и 3,25%", обясни Ананиев.

Относно начина на разходване на средствата финансовият министър обясни на Нинова, че е нужно да разполага с „познания" за това какво предстои, какво се предвижда в началото на следващата година и какви мерки ще бъдат предприети при обявяване на нов етап от епидемията.

„Икономическите и социалните мерки трябва да бъдат изпълнени, защото те са за хората и бизнеса. Вашето обръщение нека бъде съобразено с реалността", препоръча министърът. Той припомни, че парите ще отидат за рефинансиране на съществуващ дълг, увеличение на фискалния резерв и покриване на социално-икономическите мерки, приети от правителството. Средствата ще се използват и за икономическото възстановяване на страната, както и за финансиране на бюджетния дефицит.

"Експертността на БСП е видяна в края на 90-те години и 3-доларовите пенсии", каза в защита на политиката на ГЕРБ народният представител Александър Иванов (ГЕРБ) в процедура по начина на водене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още