IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК: Бюджет 2018 е провинциален, консервативен, без цели

В КНСБ смятат, че в най-важния финансов закон на държавата остават недофинансирани здравеопазването, социалните дейности и земеделието

11:42 | 13.11.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

"Когато икономиката на света се тресе от технологични промени, ние се занимаваме само с подоходна политика. България остава с една маргинална икономика, в ъгъла на Европа". Такъв е коментарът на изпълнителния председател на Българската стопанска камара Божидар Данев за Бюджет 2018, направен пред БНТ.

„Бюджетът е провинциален, консервативен, без никакви цели. Никаква визия за бъдещето на България, за икономиката на България“, заяви той и посочи, че в страната не се инвестира във високотехнологични работни места.

„Да, добре е, чудесно, че увеличихме заплатите на учителите, но с колко ще се намалят функционално неграмотните“, риторично попита Данев.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров е категоричен, че трябва да се говори само за доходи в най-бедната държава на Европейския съюз и напомни, че за следващата година е определен най-големият бюджет и като приходи, и като разходи.

„Тазгодишният бюджет ще завърши нула на нула. Вярно е, че за следващата година имаме най-големите приходи и разходи, като около 3,5 млрд. лева повече ще бъдат похарчени. От тях обаче за заплати ще бъдат похарчени само половин милиард“, заяви лидерът на синдиката и каза, че и през следващата година за работещите в социалния и здравния сектор не е предвидено повишение на заплатите. 

"В България очевидно трябва да се говори за доходи, защото това изкарва хората навън. Недофинансирани остават здравеопазването, социалните дейности, земеделието, докато две трети от увеличените пари отиват в отбрана, сигурност и образование, което не вещае нищо добро”, допълни той.

В КНСБ са изчислили, че 575 лева са необходими за месечната издръжка на човек от домакинство за приличен живот, а в София трябват с 200 лева повече. В столицата заплатите са с около 30% по-високи, показват сметките. Днес синдикатът ще излезе с подробни данни за последното тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
doba
преди 6 години
'в страната не се инвестира във високотехнологични работни места'?..Ами инвестирай бе, Данев!Инвестирайте ти, Домуса, Велчев, хората с пари !Свободна пазарна икономика, най-ниските данъци в ЕС/по 10% за фирми и работници/..Май се получава добре, че тук-там има чужди фирми, които да влагат пари в БГ икономиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Първо, тоя ***'еедираст Данев да не ползва думата провинциален, по начин който не разбира. Второ, България е крайно време да приеме точно "провинциален" бюджет, защото с тая концентрация всичко в София създава два проблема - пренаселена София и обезлюдена провинция... Относно, че управниците ни не са в час относно технологичните промени - единственото вярно в коментара му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Иван Митев
преди 6 години
Приетият на първо четене държавен бюджет е с неправилна структура на приходите и разходите. Предпоставката е незачитането на местната проява на разпространената в света грешка в управлението на паричната система. Грешката създава вреди. Държавните щети се заплащат с пари от данъци и нови държавни дългове.Сега приемането на бюджета е най-сигурния подход за провалът на правителството. При запазването на държавната грешка колкото по-добре се изпълнява държавния бюджет, толкова ще е по-голям провалът на правителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още