IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Божидар Данев: Синдикатите ни превръщат в изключение в Европа

Преди да говорим за ръст на доходите трябва да имаме ръст на икономиката, смята изпълнителният председател на БСК

08:32 | 26.07.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Божидар Данев: Синдикатите ни превръщат в изключение в Европа

Заради синдикатите през последните 20 години България е извън Европа, смята изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев пред "Нова телевизия". Той посочи, че страната ни е единствена в Европа с минимални осигурителни прагове, доплащания за класове и административно определени, без механизъм, минимална работна заплата, пенсия и таван на пенсията.

"България се превръща в изключение в Европа под натиска на синдикатите", каза още Данев.

Той призна, че работодателите са били по-агресивни в реакцията си срещу синдикатите,но са били предизвикани от "непрекъснатото говорене" за доходи, при положение, че има скромен ръст на икономиката.

Данев даде за пример, че през 2016 година ръстът на заплатите е 9,7%, а на икономиката - 3,6%. При това и инвестициите се сриват. За него заплатите в страната са ниски, защото е нисък и брутния вътрешен продукт (БВП).

За последните 7 години БВП на човек от населението в Румъния расте с 30%, посочи още Данев и допълни, че преди да има увеличение на доходите, трябва да бъде постигнат ръст на икономиката.

„Това, което ние искаме като работодатели, е да има повече Европа. Да се доближаваме не само по закон, а и по практика“, заяви Данев и в ефира на Bloomberg TV Bulgaria на 25 юли.

Във вторник работодателите бяха на среща с премиера Бойко Борисов. Данев отрече появилите се информации, че организациите са поискали минималната работна заплата да бъде равна на линията на бедността.

Линията на бедността се определя с решение на Министерския съвет и за 2017 година е в размер на 314 лева. Минималната работна заплата е 460 лева. 

Изпълнителният председател на БСК даде сигнал и за корупция при обществените поръчки в строителството. Схемата предвижда конкурсите да бъдат печелени от големи фирми, отговарящи на всички изисквания в законодателството. След това те прехвърлят изпълнението на "кухи" фирми, които никъде не са регистрирани.

Тези фирми наемат малки компании, които да извършат работата, заложена в обществената поръчка, но след това не им се плаща, а фирмите няма кого да осъдят за неплатените суми.

Данев препоръча Прокуратурата да се самосезира за тази схема.

Вижте още във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
smag
преди 6 години
Къде са квалифицираните работници и специалисти? Извън България, където са намерили нормално заплащане според способностите си и труда си! Как е възможно едни и същи хора да бъдат различно оценени у нас и в другите страни. Некадърните ни "бизнесмени" знаят само да лапат, без да се интересуват от бъдещето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
SeoKungFu
преди 6 години
Този ли слузесто-лигав геномен седимент нарича хората "търтеи" или някой друг, че не следя *** отблизо и не съм сигурен да не бъркам ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още