IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: Сравнявайте офертите на доставчиците на банкови услуги при онлайн банкиране

Има рискове за потребители, които купуват криптовалути, предупреди централната банка

13:03 | 03.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българската народна банка публикува на своята интернет страница съвети към потребителите как да се защитят при избор на услуги за онлайн или мобилно банкиране. В него се съдържа практическа информация при вземане на решение за избор на подходящ финансов продукт, както и полезна информация за защита и разрешаване на потребителски спорове.

Централната банка следи за укрепване на пазарната дисциплина, за осигуряване на висок стандарт на услугите, повишаване доверието на потребителите на банкови продукти и услуги, подобряване комуникацията с участниците на пазара, минимизиране рисковете за потребителите при промяна на условията, повишаване на финансовата култура, посочват от банковия регулатор.

Материалът е одобрен за публикуване от всички местни компетентни органи в Европейския съюз по време на заседание на Съвета на надзорниците на Европейския банков орган, проведено на 15-16 октомври 2019 г.

Централната банка препоръчва преди да изберем услугата да определим финансовите си нужди и да съберем информация за услугите.

"Проверете дали услугите отговарят на вашите финансови нужди и възможности. Сравнете предложенията на различни доставчици на банкови услуги", съветват експертите. Специално внимание трябва да се обърне на всички такси и разходи, не бива да се пренебрегва сигурността.

Българският банков регулатор се присъединява към позицията на Европейските надзорни органи, в която се предупреждава, че расте броят на потребителите, които купуват криптовалути.

Виртуалните валути като Bitcoin, Ripple, Ether и други показват екстремна нестабилност на цената си и ясни признаци на ценови балон. Потребителите, които купуват виртуални валути, трябва да са наясно, че има висок риск и че могат да загубят големи суми или дори всичките си пари, които са инвестирали, предупреждават от централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още