IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ прилага пакет от мерки за 9,3 млрд. лв. за борба с ефектите от COVID-19

Регулаторът се разпореди за увеличаване на ликвидността на банковата система със 7 млрд. лв.

14:59 | 19.03.20 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Българската народна банка прилага пакет от мерки за 9,3 млрд. лв. във връзка с пандемията от COVID-19, съобщи пресцентърът на банковия регулатор.

Основните мерки са насочени към допълнително укрепване на капитала и ликвидността на банките, което включва капитализиране на пълния обем на печалбата в банковата система  в размер на 1,6 млрд. лв. Това  означава също, че някои от тези банки няма да могат да раздават дивиденти, а цялата печалба ще трябва да се реинвестира.

Централната банка също така  отменя предвидените за 2020 г. и 2021 г. увеличения на антицикличния капиталов буфер с ефект от 0,7  млрд. лв.

БНБ се разпореди за увеличаване на ликвидността на банковата система със 7 млрд. лв. чрез намаляване на чуждестранни експозиции на търговските банки.

Иначе казано - банките ще си държат парите в БНБ, а не в чужбина чрез чуждестранните им компании майки. Онези банки, които имат валутни депозити в чужбина, ще ги върнат в България и ще ги депозират в БНБ. Банките ще ликвидират експозиции под определен рейтинг,за повече ликвидност.

Наред с това банковият регулатор прилага допълнителни мерки, с които гарантира безпроблемното функциониране на валутния борд, наличнопаричното обращение, платежните системи и банковия надзор.

От БНБ посочват още, че са в постоянен и активен контакт в рамките на Европейската система на централните банки и Европейския банков орган за координиране на действията по адаптация и приложение на общоевропейската банкова регулативна рамка, посочиха от институцията.

От там уверяват, че централната банка следи много внимателно ситуацията и има пълната готовност да предприеме допълнителни мерки, ако такива мерки се наложат.

В същото време централната банка призовава за въздържане от предложения за административни и законодателни решения, които могат да имат разрушително въздействие върху финансовата система на държавата.

С това БНБ се присъединява и към други централни банки в региона и по целия свят, които интервенираха, за да смекчат негативните последици за икономиките заради коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 5 rate down comment 1
крас
преди 4 години
В АКТИВИТЕ на Управление Емисионно на БНБ има 7 млрд ЕВРО /а не ЛЕВА/, които са предоставени на ДЕПОЗИТ в централите на действащите у нас ЧУЖДИ БАНКИ!!!!!БНБ си иска обратно тези пари!!! Иска и ПЕЧАЛБАТА им от 1,6 млрд. лв, които са натрупани от одраните с такси и всякакви други щуротии парички от бедният български народ. ТОВА Е МНОГО СЕРИОЗЕН ХОД НА БНБ, КОЙТО САМ ПО СЕБЕ СИ ВЛИЗА В ПРОТИВОРЕЧИЕ СЪС ЗАКОНА ЗА БНБ , задължаващ централната ни банка да държи активите си в чужди кредитни институции каквито са ПО ГОЛЯМАТА ЧАСТ от тези действащи на нашият финансов пазар банки.ЯВНО НЕЩАТА СА ФОРСМАЖОРНИ И ВЕРОЯТНОСТТА ОТ НАСТЪПВАНЕТО НА ЛИКВИДНА КРИЗА В БАНКОВАТА СИСТЕМА ПРИНУЖДАВА БНБ ДА ДЕЙСТВА ПО ТОЗИ ПРАВИЛЕН НАЧИН. ОЧАКВАМ СЛЕДВАЩАТА РАЗУМНА СТЪПКА Е ДА ОТПУСНЕ КРЕДИТ НА БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ПО НАЧИНА ПО КОЙТО ГО ПРАВЯТ ВСИЧКИ НОРМАЛНИ ЦЕНТРАЛНИ БАНКА ПО СВЕТА. ВЕРНО Е , ЧЕ ЩЕ НАРУШИ ЗАКОНА ЗА БВБ но майн***та му на закона, когато става въпрос за спасяването на държавата от НАСТОЯЩИЯТ СВЕТОВЕН АПОКАЛИПСИС ОБХВАНАЛ НЕ САМО АМЕРИКАНСКАТА , НО И СВЕТОВНАТА ФИНАНСОВА СИСТЕМА , която се опитва да вмени отговорностите за краха на един КОРОНА ВИРУС нямащ възможност да обясни, че вината за случващото се не е негова , а на една скапана ЛИШЕНА от РЕГУЛАЦИИ АМЕРИКАНСКА ФИНАНСОВА СИСТЕМА , стояща в основата на всичко случващо се. За СЪДБАТА на тези близо 80 млрд. лева намиращи се на ДЕПОЗИТ в тези чужди кредитни институции не ми се иска да мисля. БНБ е наясно - СЛЕД АПОКАЛИПСИСА НА ФОНДОВИТЕ БОРСИ СЛЕДВА АПОКАЛИПСИСА И НА СВЕТОВНАТА БАНКОВА СИСТЕМА КОЯТО Е ПЪЛНА С ТОКСИЧНИ ИПОТЕЧНИ ОБЛИГАЦИИ С РЕЙТИНГ "ААА" !!ЖЕЛАЯ УСПЕХ НА РЪКОВОДСТВОТО НА БНБ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 0
be_google
преди 4 години
Решението на БНБ е изненадващо адекватно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 3
be_google
преди 4 години
бойко тупана нали набута нашите милиарди в някви измислени *** Ф-16......ДА СЕ ЗНАЕ, ЧЕ ТОВА Е КОРУПЦИЯ!!!! И ТОЧНО СЕГА ТИЯ ПАРИЦИ ТРЯБВА ДА ОЖИВЕЕМ И ОЦЕЛЕЕМ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
SA
преди 4 години
НаливаХА! От доста време насам само смучат печалби с многобройните таксички. Редно е да помогнат в случая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 4 години
Дълго : ) , в предвид нивото на резервите и нивото на дълга
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 4
petyob
преди 4 години
вече 13 години не може да влезем в ервозоната !!! и не се знае дали въобще. Срам не е да казвам, че съм българин, гледат ме някак особенно, съжалително
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 1
ANAV
преди 4 години
А колко можем да издържим в настоящите условия със заплашваща карантина, преди да ни е необходима въпросната подкрепа? Изглежда, че нещата само ще се влошават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
Shadow1
преди 4 години
Закона не им дава право да отпускат пари, за които нямат покритие в резерва си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 4 години
Зависи колко се свие икономиката , а и дали ще ни подкрепят от ЕЗ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
ANAV
преди 4 години
Каква е вероятността валутният борд да падне? И какво следва след това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още