IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ определи по-ниски такси при онлайн проверка в кредитния ѝ регистър

Информация по електронен път от ЦКР и Регистъра на банковите сметки и сейфове могат да получат физически лица, които притежават електронен подпис

19:45 | 16.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българската народна банка (БНБ) определи по-ниски такси при онлайн проверка в кредитния ѝ регистър.

Управителният съвет на централната банка промени наредбите, които определят как физически лица да получат информация от Централния кредитен регистър и Регистъра на банковите сметки и сейфове, съобщи пресцентърът на банковия регулатор.

Централната банка променя таксите за справки от Регистъра на банковите сметки и сейфове, заради увеличаване на разходите по разработване на нови функционалности в системата на регистъра, свързани със законови изисквания, аргументираха се в БНБ.

Заявление за получаване на информация от двата регистъра по електронен път вече могат да подават физически лица, които притежават удостоверение за квалифициран електронен подпис, издадено от регистриран доставчик по Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги. 

В централната банка определят такси за електронни услуги, които са 50% по-ниски от тези, които могат да се получат на хартиен носител.

От 5 юни 2019 г. предоставянето на справки от системите на Централния кредитен регистър и от Регистъра на банковите сметки и сейфове ще се извършва при прилагане на следните такси:

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още