IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: Банките вдигат лихвите по заемите

Рисковата премия и платежоспособността на клиентите ще се влияят от макроикономическата среда, става ясно от икономическия преглед на централната банка

13:08 | 06.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономическото възстановяване на верижна база ще започне през третото тримесечие на годината, но от април  до септември лихвените проценти по новите кредити за домакинства и фирми ще растат, прогнозира Българската народна банка в най-новото тримесечно издание „Икономически преглед“.

Промяна в посоката

Експертите на централната банка посочват, че тенденцията към понижение на лихвените проценти по новите заеми през последните няколко години беше благоприятствана както от общото понижение на лихвените проценти на паричния пазар в еврозоната. Влияние оказаха и фактори с местен характер - висока ликвидност и конкуренция в българския банков сектор, нарастващ обем и намаляващата цена на привлечения ресурс, както и понижена оценка за риск от страна на кредитните институции.

Оценката на риска също се повлия от общото подобрение на макроикономическата среда и от благоприятните перспективи за пазара на жилищата, както и от повишената платежоспособност на кредитополучателите. По-ниският риск, свързан със спредовете между лихвените проценти по нови фирмени и жилищни кредити в България и в еврозоната, достигна исторически ниски нива - съответно от 148 и 154 базисни точки, отчита БНБ.

Сега, в условията на отслабваща икономическа активност и нарастваща безработица като икономически последици от кризата с COVID-19, текущите ниски равнища на лихвените проценти по кредитите са благоприятен фактор от гледна точка на цената на финансиране на икономическите агенти, смятат в БНБ.

Предвид започналото от средата на март увеличение на лихвените проценти на паричния пазар в еврозоната, особено в средносрочните и дългосрочните сегменти (6-месечен и 12-месечен ЮРИБОР), както и факта, че те се използват като референтни лихвени проценти от някои банки, вероятно лихвените проценти по новите кредити ще започнат да се повишават, прогнозират в централната банка.

Допълнителни фактори, които биха могли да повлияят върху лихвените проценти по заемите във възходяща посока, са очакваното влошаване на кредитоспособността на банковите клиенти и по-високата премия за риск на отделните страни, които вероятно ще повишат рисковата премия по кредитите.

Не се изключва и увеличение на необслужваните заеми в банковата система в резултат от влошаването на макроикономическата среда, което също ще вдига лихвите на новите заеми.

Спестяванията като защита

Очакванията на експертите са през второто и третото тримесечие лихвените проценти по депозитите да останат на достигнатите ниски нива, като основни фактори за това ще бъдат високата ликвидност в банковата система и предвижданото по-нататъшно увеличаване на депозитите на резидентите в среда на повишена несигурност, която стимулира съществено предпазните спестявания на домакинствата.

Влияние върху икономиката

През първите четири месеца на 2020 г. основните фактори, които определяха икономическата активност в глобален мащаб, бяха мерките за ограничаване на бързото разпространение на новия коронавирус – SARS-COV-2, причиняващ болестта COVID-19. Мерките доведоха до пълно прекъсване на дейността в редица икономически сектори в глобален мащаб, като най-засегнат беше секторът на услугите.

Още през първото тримесечие бяха отчетени значителни спадове в икономическата активност във всички водещи икономики, а през второто тримесечие се очаква те да се задълбочат.

Предвид значителното влошаване на международната конюнктура очакваме външното търсене на български стоки и услуги да отбележи значителен спад на годишна база през второто тримесечие на 2020 г., а през третото тримесечие той да намалее поради очакваното постепенно облекчаване на ограничителните мерки срещу разпространението на COVID-19, пишат анализаторите в „Икономически преглед“.

Негативните ефекти по линия на потребителското търсене и спад на поръчките на фирмите ще се видят в периода април - юни, което ще се отрази в понижение на реалния БВП спрямо януари – март.

При условие, че няма да има втора вълна от COVID-19 и ново затягане на мерките, най-вероятно икономическото възстановяване на верижна база ще започне през третото тримесечие на годината, надяват се експертите на банковия регулатор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още