IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият финансов директор на ПИБ Живко Тодоров влиза в ръководството на ББР

Премиерът Борисов категорично отрече твърдението на отстранения от него директор на държавната банка Стоян Мавродиев, че е бил подведен за решението си да го уволни

17:58 | 09.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ББР</em></p>

Снимка: ББР

Бившият финансов директор на Първа инвестиционна банка Живко Тодоров е назначен за изпълнителен директор в Българската банка за развитие (ББР). На 2 април Българската народна банка (БНБ) издаде одобрение, с което той става член на управителния съвет на ББР. Името на банкера е включено в регистъра на централната банка, след като е освободен от Първа инвестиционна банка, където беше главен финансов директор, а от 2014 г. е и член на управителния й съвет, съобщи на сайта си БНБ.

„Назначението на Живко Тодоров е за усилване на административния капацитет на ББР. Той имаше полезно действие в стрес тестовете за банковата система“, подчерта ролята на банкера министърът на икономиката Емил Караниколов, който коментира случващото се в държавната банка след уволнението на ръководството й лично от премиера Бойко Борисов.

Министърът информира по БТВ, че процедурата с промяна в борда на ББР е започнала преди две или три седмици.

Предстоят нови директорски назначения

До няколко дни ще са ясни и другите две нови назначения, за да се попълни ръководството на банката“, посочи той и напомни, че към момента управителният съвет е от трима изпълнителни директори, но не конкретизира кой от  новоназначените ще застане начело в ръководството й.

Емил Караниколов заяви, че обществото ще научи какво е решението по казуса със заема на ББР за колекторската фирма, след като приключи проверката по нея. „Тя ще се извърши от новото ръководство на банката", поясни министърът. „Продължаваме анализа на кредита“, допълни той.

Министърът е категоричен, че ще се запази имиджът на банката.

Промени в аванс

Само ден преди премиерът Бойко Борисов да се разпореди от телевизионния ефир да бъдат уволнени членове на ръководството на ББР заради отпуснат кредит за 75 млн. лв. на колекторска фирма, надзорният съвет на банката е направил промени в ръководството й. Това се вижда от протокол от негово заседание с дата 7 април, публикуван в Агенцията по вписванията.

От него се разбира, че надзорът на ББР в състав Лъчезар Борисов, председател и зам.-министър на икономиката, Митко Симеонов, зам.-председател, и Велина Бурска, са одобрили предложението на управителния съвет на банката за неин изпълнителен директор да бъде назначен Живко Тодоров. От документа става ясно, че решението на управата на банката е от предходния ден, 6 април.

В решението на надзора се посочва, че Живко Тодоров е избран за изпълнителен директор, да представлява и управлява банката. Настоящите изпълнителни директори - Стоян Мавродиев, Румен Митров и Николай Димитров продължават да изпълняват функциите си без промяна. Не се посочва каква е причината за решението.

Уволнението на ръководството на ББР от премиера беше последвано от обяснения на Стоян Мавродиев, че сделката със заема за колекторската фирма "Свети Георги груп" е изгодна, защото осигурява свеж ресурсът на две банки, от които се вземат лошите кредити, както и че са осигурени гаранции с ликвидни обезпечения. Той коментира, че Бойко Борисов е подведен и се надява да има възможност да му обясни позитивите от сделката.

Реакцията на премиера

Не се чувствам подведен“, заяви днес министър-председателят по адрес на уволнения Мавродиев и емоционално коментира: „Много хора съм уволнил. Мавродиев преди 17 години писа първата програма на ГЕРБ. Ако нямаш усета и разбирането - докато говорим как да спасим всяка фирмичка, магазинче, самоосигуряващите се артисти, изведнъж да даваш 75 милиона кредит... Най-малкото, обади ми се и кажи: „Чиста е сделката". Защото ББР действа по правилата на останалите банки, но за народа тя е държавната банка“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още