IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът на НЗОК за 2021 г. включи санкции при отказ за лечение на COVID

Депутатите гарантираха допълнителни пари за медиците на първа линия с окончателно одобрения бюджет на Здравната каса

16:33 | 24.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Theo Giacometti /Bloomberg</em></p>

Снимка: Theo Giacometti /Bloomberg

Народното събрание одобри окончателно рекордния за последните години бюджет за здраве от над 5,341 млрд. лева за следващата година, което е с 237 млн. лева повече от предходната година. Това стана с приетия от депутатите на второ четене Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2021 г.

Болниците в страната ще бъдат субсидирани допълнително в период на извънредна епидемична обстановка. В същото време болниците са задължени да разкриват легла за лечение на COVID по решение на регионалните здравни инспекции. Въвеждат се санкции за болниците, които откажат да лекуват пациенти с коронавирус – нещо, което изрично поиска здравният министър Костадин Ангелов.

Ще има възможности за командироване на медицински специалисти между лечебните заведения. Депутатите записаха в закона допълнителни пари за медиците към заплатите им ежемесечно за следващата година в отговор на битката им с вируса на първа линия. 

Депутатите записаха, че Министерският съвет ще може да одобрява допълнителни трансфери по бюджета на НЗОК за 2021 година за допълнителни разходи по дейности, свързани с коронавируса. Освен това Министерството на здравеопазването ще може да субсидира болниците за поддържане на готовността им за оказване на медицинска помощ в период на обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка при епидемично разпространение на заразни болести.

Депутатите увеличиха размера на резерва на Здравната каса от 149 на 150 млн. лв. и го разпределиха предварително. Парите отиват за извънболнична и за специализирана помощ, за болниците и за лекарствата, за медико-диагностична дейност както и за специалистите по здравни грижи. От БСП и ДПС разкритикуваха решението на мнозинството резервът да бъде разпределен авансово.

Георги Михайлов (БСП) обяви, че от левицата не подкрепят предварителното изчерпване на резерва по „неясни направления“. Той критикува „разпарчетосването“ на резерва на НЗОК за дейности, които ще го погълнат, а това ще постави касата в тежко положение и ще трябва да се прави актуализация на бюджета на НЗОК.

Нигяр Джафер (ДПС) също обяви, че партията няма да подкрепи предложенията освен тези за бонусите за медиците. Тя също разкритикува липсата на буфер в бюджета за здраве през следващата година.

В Закона за бюджета на НЗОК беше окончателно записано, че болниците са задължени да разкриват легла за лечение на COVID, както реши директорът на съответното РЗИ. Финансирането е от Здравната каса в рамките на извънредната обстановка.

Болниците, които откажат да разкрият COVID отделения и да лекуват пациенти с коронавирус, ще бъдат санкционирани финансово до 10 хиляди лева при първо нарушение, а при второ – ще се прекратява договорът им с НЗОК.

В закона е записано още, че изпълнителите в извънболничната медицинска помощ също ще са задължени да работят с пациенти с коронавирус. Въвеждат се и санкции при отказ.

Дават се правомощия на регионалните здравни инспекции (РЗИ) да преструктурират дейността на болниците по области. Директорите ще могат да налагат със заповед едно или повече лечебни заведения, които да обслужват единствено пациенти със заразни заболявания, без значение от профила на болницата. Включително ще може да се увеличава броят на леглата в болниците за лечение на болни от заразна болест. Ще могат да се командироват медицински специалисти между лечебните заведения със заповед на директорите им. Въвеждат се санкции за болниците, които не изпълнят посочените мерки.

Гарантират се средствата за допълнителни плащания към медиците на първа линия в борбата с коронавируса. В извънредна епидемична обстановка лекарите със заплати до 5000 лева ще получават месечно допълнително по 600 лв. към заплатите си, сестрите - по 360 лв., а санитарите – по 120 лв.

Параметри на бюджета на НЗОК за 2021 г.

Приходи и трансфери - 5,341 млрд. лева

Разходи -  5,341 млрд. лева

Болнична помощ - 2,64 млрд. лева

Първична извънболнична помощ - 266,7 млн. лева

Дентална помощ - 197,3 млн. лева

Лекарствени продукти и медицински изделия - 1,33 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още