IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетните актуализации влязоха в Народното събрание

Към момента обаче не е ясно кога текстовете ще бъдат обсъдени от парламентарните комисии, тъй като все още не е ясен съставът им

17:44 | 02.08.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Законопроектите за актуализация на държавния бюджет, на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и на този на Националната здравно-осигурителна каза (НЗОК) вече са внесени в деловодството на Народното събрание. Проектите бяха одобрени на извънредно заседание на Министерския съвет миналата седмица.

Актуализацията е изготвена на база най-лошия сценарий на коронакризата с най-голям пик на заболели и затваряне през ноември и декември, както беше миналата година. Вместо планираните 47,569 млрд. лв. приходи в държавната хазна ще влезнат 49,687 млрд., или с 1,3 млрд. лв. повече. Актуализацията е направена на база ръст на БПВ от 3,5% и инфлация от 2%. 

На база преизпълнението на приходите с 2 млрд. лв. от МФ предлагат увеличение на разходите с 1,807 млрд. лв. По-високите разходи са основно за социални и здравни плащания, както и за президентските избори.

По план дефицитът в края на тази година трябваше да бъде в размер на 4,887 млрд. лв., но според актуализацията на МФ се предвижда той да падне с 0,3% до 4,604 млрд. лв., или 3,6% от БВП.

От 1 октомври пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв., а средният им размер през тази година ще достигне 550 лв., предвиждат промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване

Към момента обаче не е ясно кога текстовете ще влязат за обсъждане в парламентарните комисии, тъй като все още не е ясен съставът им. Няма и ясна позиция на партиите в Народното събрание по предложението за актуализация на кабинета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 2 години
50 млрд лв. бюджет -- как не ги е срам другарете дупетате дори да споменават тази жалка и мизерна цифра ? Няма ли някой чиновник в тая държава да се размърда и да направи нещо за стимулиране и задвижване на икономиката, и умножаване на БВП-то ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още