IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в ЕС ще предлагат облекчения на широк кръг клиенти при еднакви условия

Плащанията по кредити могат да бъдат отложени или намалени за периода на действие на извънредното положение, според указанията на ЕБО

20:39 | 02.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Банките ще трябва да предложат  облекчаване на плащанията по кредитите заради кризата с коронавируса Covid-19 на широк кръг от клиенти при едни и същи условия. Плащанията по кредити могат да бъдат отложени или намалени за периода на действие на извънредното положение, но не и да се променят други условия по тях. Това става ясно от насоките за налагането на кредитен мораторум на Европейския банков орган (ЕБО), които бяха публикувани на сайта на банковия регулатор на Европейския съюз (ЕС).

Няколко държави от ЕС въведоха „мораториуми“ за кредити за компании и физически лица, тъй като голяма част от икономиката е блокирана, а безработицата се изстрелва нагоре. Банките призоваха за по-подробни указания от ЕБО за това как мораториите могат на практика да избегнат необходимостта от прекласифициране - и следователно увеличаване на провизиите, при заеми, при които лиспва погасяване по някаква причина.

Банките са призовавани ежедневно да преотстъпват заеми за оборотен капитал за бизнеса и искат да знаят какво да направят, ако погасяването на подобен кредит е пропуснато, заявява пред Ройтерс представител на банковата индустрия.

Банките ще трябва да уведомят националните регулатори за датата, от която ще прилагат мораториума върху плащанията по кредити, критериите, по които ще селектират длъжниците, попадащи в обхвата на мярката, условията, които ще им предложат. Националните регулатори ще докладват пред ЕБО дали предприемат законодетелен, или незаконодателен мораториум, дали е задължителен за всички финансови институции, или не, датата, от която мярката ще се прилага, условията, предложени на длъжниците.

Финансовите институции ще трябва обобщят и да поддържат данни за всички длъжници, обхванати от кредитния мораториум, всички длъжници, за които е приложена мярката, обемът на плащанията, които са спрени, отложени или намалени, както и загубите в резултат на мораториума и съответстващите обезценки.

“Мораториумът се прилага за голяма група длъжници, предварително определени на базата на широки критерии, които да позволят на длъжниците да се възползват без оценка на тяхната кредитоспособност“, посочва се в насоките на ЕБО.

Обхватът на мярката, която може за е законодателен или незаконодателен акт, може да се ограничи само до изрядни длъжници, които не са имали проблеми с плащанията преди прилагането на мораториума, но не трябва да се ограничава само със затруднени платци още отпреди пандемията.

„Мораториумът предвижда промени само в графика на плащанията, а именно спиране, отлагане или намаляване на плащанията на главницата и лихвите или пълните вноски за предварително определен ограничен период от време. Не се предвиждат промени по други условия по заемите, като например лихвения процент“, посочва се в насоките на банковия регулатор.

Банките ще трябва да предложат едни и същи условия за промените в плащанията към всички експозиции, предмет на мораториума, дори ако прилагането на мораториума не е задължително за длъжниците. Мораториумът няма да се прилага за нови договори за заем, предоставени след датата, на която той е обявен, допълва се в насоките.

Отделен мораториум за общите плащания може да се приложи за различни сегменти длъжници и експозиции, когато отговаря на всички посочени от ЕБО условия.

Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още