IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАКБ с ръст от 18,82% на отпуснатите заеми през първото тримесечие

Банката отчита увеличение на активи, нетен лихвен доход и приходи от такси и комисионни

21:50 | 05.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БАКБ</em></p>

Снимка: БАКБ

Българо-американска кредитна банка отчита сериозно увеличение от 16,19% на нетния доход от такси и комисионни за първото тримесечие на годината. За сравнение спадът на банковата система е -1,11%.

В края на март активите на банката са над 1,603 млрд. лева, което представлява годишен ръст от 11,47%.

БАКБ продължава да разширява кредитния си портфейл. За постигнатото увеличение от 18,82% за едногодишен период заслуга има ритейл бизнeсът на банката и диверсифицираното кредитиране на корпоративни клиенти от малки и средни предприятия, съобщиха от кредитната институция, чийто мажоритарен собственик е Цветелина Бориславова.

Спестяванията на граждани и фирми в банката нарастват с 12,10% и в двата сегмента, като отчитат по-добри резултати от тези на банковата система, която отбелязва 7,72 % годишен ръст в привлечените средства.    

За периода от януари до март БАКБ има 11,87% повишение на нетните приходи от лихви, докато средните нива за пазара са 0,56%. От банката посочват, че увеличението от 12,055 млн. лева се дължи преди всичко на по-големите приходи от лихви с 8,05%. 

В БАКБ преценяват, че съществен принос за добрите резултати има постигнатият спад на цената на финансиране, отразена в намалението с 11,11% на разходите за лихви по привлечен ресурс до 1,648 млн. лева. От там напомнят, че вече се предприемат действия на централни банки за противодействие на пазарния срив, което води до масирани промени в доходността на активите.

Нетната печалба на БАКБ е в размер на 3,838 млн. лева след данъчно облагане.

Благодарение на приложената технологична иновативност, както и на автоматизацията на процесите, банката успява да запази ниско ниво на оперативните си разходи, въпреки значителното нарастване на броя на клиентите и извършваните от тях трансакции.

Капиталовата позиция на БАКБ запазва своята положителна динамика и отчита ръст от 6,63% след капитализирането на цялата печалбата за 2019 година.

Системното рекапитализиране през последните няколко години продължава да предоставя повече възможности на българските фирми и граждани от заеми, като същевременно банката успява да насочва кредитни средства и за рестартиране на бизнеси в периода след падане на рестриктивните мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още