IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Петков: Новата минимална заплата ще стимулира активността на работната сила

Увеличаването на минималното заплащане е обосновано с положителните тенденции на трудовия пазар и нарастването на производителността на труда

16:51 | 15.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През 2018 година правителството планира увеличаване на минималната работна заплата с почти 11% до 510 лева. Този ход ще стимулира активността на работната сила, е записано в мотивите, изпратени до правителството от социалния министър Бисер Петков.

Основание за по-високо минимално заплащане са положителните тенденции на пазара на труда, както и продължаващото нарастване на производителността на труда, допълва още той.

Предложението за постановление на Министерския съвет за новия размер на минималната работна заплата от 1 януари 2018 година е публикувано за обществено обсъждане. Увеличението е предвидено в бюджета за догодина.

Според мотивите на социалния министър с по-високото минимално заплащане ще се повишат значително доходите на най-нискодоходните групи на пазара на труда. Това ще повиши покупателната способност и жизненото равнище на населението. Същевременно ще намалее рискът от бедност сред работещите.

Повишаването на минималната работна заплата е записано като приоритет в програмата на управляващата коалиция. Срещу него обаче се обявиха работодателските организации, които са против административното определяне на заплащането в страната.

Според представителите на работодателите увеличаването на минималната работна заплата може да увеличи сивия сектор и "плащанията под масата" на служителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още