IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Подготовката за членството на България в еврозоната върви добре

Реформи, структурни политики и еврозона са приоритети за правителството, посочи министърът на финансите

20:17 | 24.01.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Асен Василев.&nbsp;</span><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Асен Василев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Подготовката за членството на България в еврозоната върви добре, а техническата работа се изпълнява по план. Това коментира в най-новия бюлетин на Асоциацията на банките в България Асен Василев, заместник министър-председател по еврофондовете и министър на финансите.

Той очерта основните приоритети за изпълнение и предизвикателствата, пред които ще се изправи Министерството на финансите през тази година.

Заради ограниченията във времето и необходимостта от бързо приемане на бюджета в началото на годината Василев посочи, че голяма част от политиките на новото правителство ще бъдат остойностени в пълнота при актуализацията на бюджета в края на юни, както е предвидено в коалиционното споразумение.

Реформи с приоритет

Финансовият министър отбеляза, че приоритет за правителството през годината ще бъдат структурните реформи в социалната сфера, в здравеопазването, както и намерения да се изпълнят инициативи в образователната система. По думите му те трябва да бъдат подкрепени с достатъчно финансов ресурс, за да гарантират устойчивост във времето.

Пътят към еврото

Василев обърна внимание на предизвикателството с продължаващата подготовка за въвеждането на еврото. Той напомни, че ще се правят обществени обсъждания, за да стане възможен плавният преход от лев към единната европейска валута.

Финансовият министър е на мнение, че подготовката за членството на България в еврозоната върви добре, а техническата работа се изпълнява по план. „Надяваме се тази пролет и през лятото да можем да направим това широко обществено обсъждане, така че всички граждани и фирми да са наясно какво означава членството на България в еврозоната и по какъв начин то би засегнало техния бизнес и техния живот. Както и да са спокойни, че приемането на еврото като национална валута няма да предизвика финансови трусове“, заявява Василев.

Дългова политика

Той обяви, че е готов емисионният календар за дълговата политика на Министерството на финансите. По думите му публичният интерес е дали страната ни ще излезе на международните финансови пазари, след като миналата година не се наложи.

„Смятам, че емисии на външните пазари най-вероятно ще има, защото предстоят падежи на дълг – външен и вътрешен от порядъка на близо 3 млрд. лева. Мисля, че по-голямата част от погашенията по дълга ще се реализират в първото тримесечие на годината, а по-малката част от тях – по-късно през годината. Най-малкото, този дълг трябва да бъде рефинансиран и ще използваме всички инструменти, които Министерството традиционно залага в дълговата си политика“, поясни финансовият министър.

Асен Василев пресметна, че очакванията са дефицитът на бюджета, без COVID мерките, да е под 3%, а с тях – около 4%. Той потвърди, че дефицитът ще трябва да бъде финансиран чрез дълг, така че държавата ще участва на дълговите пазари по предвидим начин, както е било в предишните години.

Подкрепа за бизнеса

Финансовият министър информира, че Програмата “Възстановяване“, започната през миналото лято с Фонда на фондовете и Българската банка за развитие, в партньорството с няколко банки, с която се кредитират фирмите, се изпълнява добре.

Идеята на правителството е да увеличи финансирането по програмата, тъй като повече фирми се възползват от увеличения допълнителен финансов ресурс. „ В момента върви последният лот от средства по програмата, за който има по-голям интерес, отколкото са наличните средства. И това е основният ни аргумент да се осигури допълнителен ресурс, за да продължи програмата и тази година“, аргументира се Финансист №1.

Програма “Възстановяване” ще се разшири с включването на секторни политики, като целта е да се подпомогнат със заеми отделните браншове. Василев напомни, че когато се използват европейски средства, има ограничения за определени сектори, а като се отпускат национални средства – ограниченията отпадат.

„2022 г. може да бъде положителна година за развитието на финансовия и банков сектор. Нещо повече, смятам, че банковият сектор ще бъде много ключов за възстановяването на икономиката, каквато роля изигра и през 2021 г., и това ще е добре както за банките, така и за българските фирми“, даде израз на оптимизма си финансовият министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Какви реформи, вдигането на осигуровките по 2 пъти на година, не е реформа, а закърпване на бюджет, който явно не може да осигури достатъчно контрол, че всички да си плащат реалните осигуровки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Frosty
преди 2 години
ДА БЕ АСЕНЧУ, ВЯРВАМЕ ТИ... МНОГО ДОБРЕ ВЪРВИ - ИНФЛАЦИЯ НАД 10%, ОГРОМЕН БЮДЖЕТЕН ДЕФИЦИТ, ПАЗАРЪТ НА ТОК ПРЕДАДЕН В РЪЦЕТЕ НА МОШЕНИЦИ, ОЛИГАРСИ, И СПЕКУЛАНТИ, А ИКОНОМИКАТА ИЗПАДНА В СТАГФЛАЦИЯ...ОТ ЕВРОСЪЮЗА МИ СЕ ОБАДИХА ДА ТИ ПРЕДАМ, ЧЕ ЩЕЛИ ДА ТЕ ПУСНАТ ДА ВЛЕЗЕШ В ЕВРОЗОНАТА И ШЕНГЕН НЯКЪДЕ КЪМ 2225-ТА ГОДИНА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Чиба бе, копейник заухав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
марионеткааа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още