IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Бюджетният дефицит за 2022 г. ще бъде до 3% от БВП

Новите разчети ще влязат за обществено обсъждане до средата на януари, каза финансовият министър

16:21 | 04.01.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Дефицитът в бюджета на България за 2022 г. ще бъде до 3% от БВП, каквото е и изискването в Маастрихтските критерии. Това каза заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев по време на първия си редовен брифинг за новата година. Той представи финансовите и фискалните резултати за изминалата 2021 г. и прогнозата за финансовата 2022 г.

Очаква се до 2 седмици да започне публичното обсъждане на разчетите за новата година, а финансовият министър изрази надежда план-сметката да бъде приета от Народното събрание до средата на февруари. По думите му бюджетът ще бъде със сравнително малко заложени политики, защото министрите не са готови с новите политики, спрямо коалиционното споразумение. Според договорката между партиите в средата на годината ще се направи актуализация на бюджета, където да бъдат заложени всички политики за 2022 г., както за 2023 г. и 2024 г., припомни Василев. 

„Няма как ново правителство с 4-годишна програма да направи програмата за 2 седмици, една от които се пада между Коледа и Нова година и тази програма да бъде остойностена и заложена в бюджета за 2022 г. Поради тази причина се взе решение анализите, изготвянето на програмата и нейното остойностяване да се направят в първото полугодие на 2022 г., след това да се направи актуализация, където да залегнат тези политики. Не виждам какъв е проблемът да има такава актуализация. Това е най-прозрачният начин", каза финансовият министър.

Той добави, че правителството предвижда изцяло нов модел на пенсионната система до 2030 г. Все още не ясно какъв размер на минималната работна заплата ще остане в разчетите за 2022 г. Последната дискутирана сума е 700 лв.

Василев отчете, че страната ни завършва годината с бюджетен дефицит от 3%, което е с 0,6 пр. пункта по-малко от предвидения в актуализацията и с почти 1 пр. пункт по-малко от предвидения в оригиналния бюджет на 2021 г. Според него причината е в по-високите приходи и добрата събираемост. Василев даде за пример, че през 2021 г. са отчетени със 7,9 млрд. лв. по-високи приходи по консолидираната фискална програма от приходите, реализирани през 2020 г.

По отношение на Плана за възстановяване Василев заяви, че разговорите с ЕК не спират и вече са уточнени позициите на ниво енергетика, „където има най-много работа“. Очаква се в средата на януари да има версия, която да удовлетворява както Брюксел, така и българската енергетика, увери финансовият министър.

Относно енергийната криза той посочи, че за малкия и среден бизнес правителството подготвя „безпрецедентна програма за енергийно подпомагане“ на обща стойност над 1,5 млрд. лева. От тях към момента са разплатени 450 млн. лв., което е за всички бизнеси. "Не очакваме вълна от фалити. Това го чувахме миналата година и не се случи. Не мисля, че ще се случи и тази година", каза той.

Финансовият министър обяви още, че се предвижда инфраструктурна програма, която по предварителна оценка ще възлиза на 12 млрд. лв. и ще се изпълни в следващите 4 години. Тя ще включва 4-5 моста над река Дунав, 3 тунела под Стара планина, завършване на АМ „Струма“, магистрала „Черно море“ и няколко пътни отсечки. „Сега се прави анализ какви проекти има и какви няма, дали отговарят на пътната безопасност и имат ли ОВОС“, допълни Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Е те сега иде голямата промяна - с 10млрд нови заеми годишно и пак дефицит :)Самата идеа за мораториум беше ясен знак, инвеститор в тая държавица повече няма да стъпи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
novata_ikonomika
преди 2 години
Вие само ги нападате. Обаче освен да получим още от предишното (12 годишно управление) не съм видял някакви други конструктивни предложения как да променим страната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Пинокио, вие почнахте с два мораториума - че имаш очи да говориш :) А това как ще обясниш, дано дефицита се задържи едноцифрен ... https://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/plamen-ivanov-inflaciiata-sys-sigurnost-skoro-shte-stane-dvucifrena-342911/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още