IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрей Ковачев: Няма да връщаме 85% от парите от ЕС, портфейлът ни е добър

Може да имаме нула евро заеми за връщане, прогнозира евродепутатът

12:23 | 23.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
Андрей Ковачев: Няма да връщаме 85% от парите от ЕС, портфейлът ни е добър

"Категорично не е вярно. По-голямата част ще бъдат безвъзмездна помощ - 85% от тези 29 млрд. евро са безвъзмездна помощ от многогодишната финансова рамка –грантове. 15% може да бъдат заеми, но можем да не ги вземаме, може да имаме нула евро заеми за връщане", заяви евродепутатът Андрей Ковачев от ГЕРБ/ЕНП, пред Bulgaria ON AIR.

Евродепутатът обясни, че националните планове започват да се разработват и в следващите месеци всяка страна има възможност да представи пред Европейската комисия как ще бъдат използвани тези безвъзмездни средства по най-ефективен начин в иновативни технологии.

"България заяви, че трябва да има общоевропейски механизъм за наблюдение и контрол върху върховенството на закона във всяка страна член. ЕК трябва да поеме този ангажимент и това да бъде обвързано с безвъзмездните средства. Има страни, които са категорично срещу това", припомни Андрей Ковачев.

По думите му българското правителство е постигнало добър резултат на Съвета на ЕС. Той даде пример с Испания, където има орязване с 10% на преките селскостопански плащания.  Евродепутатът посочи, че има огромно орязване на средства за здравеопазване, иновации и образование в ЕС.

"Нашият портфейл е добър, но общо за ЕС нещата не изглеждат добре за рамката. Приветстваме Фонда за възстановяване и там трябва бързо и ефективно да се използват средствата", настоя Ковачев.

Той уточни, че няма връзка между броя на заразените с коронавирус и отпуснатите средства. Връзката била доколко е засегната икономиката на съответната страна. Евродепутатът подчерта, че получаваме най-висок процент от солидарните европейски средства спрямо българския брутен вътрешен продукт. „Две-три страни сме, които имат увеличение на безвъзмездните средства. Това не е заем“, още веднъж поясни той.

Евродепутатът съобщи, че има орязване на средства по различни политики във възстановителния план на ЕС в области като здравеопазване, иновации, образование, особено по Еразъм. Той информира, че на днешното заседание в Брюксел се очаква голяма критика за съкращаване именно по тези политики. 

Кои са приоритетите на България в националния план за възстановяване? Какво трябва да постигне страната ни, за да изпълни изискванията за отпускане на средства от възстановителния план на ЕС? Как ще бъдат похарчени парите от Брюксел?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още