IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

70 млн. лева тръгват към малки и средни фирми по програма COSME

Банка ДСК и ЕИФ подписаха гаранционно споразумение, механизмът на което ще повиши конкурентоспособността на българските прпедприятия

16:18 | 17.02.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Банка ДСК и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) подписаха гаранционно споразумение за предоставяне на гаранции по отпускани кредити на малки и средни предприятия (МСП) по програма COSME в размер на 70 милиона лева, съобщиха от българската банка, ръководена от Виолина Маринова.

По силата на споразумението Банка ДСК ще ползва гаранция за предоставяне на инвестиционни кредити, оборотни кредити, кредитни линии и овърдрафти на малки и средни предприятия. Програмата включва кредитиране на компании от всички сектори на икономиката, без традиционно изключените (производство и търговия с алкохол, хазарт, оръжия и др.). Размерът на гаранцията е 50% от стойността на кредита, а срокът е до 10 години от отпускането му.

Чрез подписаното Споразумение Банка ДСК ЕАД ще осигури на своите клиенти от сегмент малки и средни предприятия по-лесен достъп до финансиране и стимул да развиват своя бизнес чрез нови проекти.

COSME е програма на ЕС за конкурентоспособност на предприятията и малките и средни бизнеси, която цели подпомагане на достъпа до финансиране за тях. Финансирането се осъществява благодарение на Гаранцията, предоставена от COSME и Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), създаден по силата на Плана за инвестиции за Европа. Целта на ЕФСИ е да подпомогне финансирането и прилагането на продуктивни инвестиции в Европейския съюз и да се осигури нарастването на достъпа до финансиране.

Една от основните цели на програмата е да осигури по-добър достъп до финансиране за МСП през различните етапи, през които преминава бизнесът им.

Посредством механизма за гарантиране на заеми програмата предоставя гаранции и насрещни гаранции на финансовите институции, така че те да могат да предоставят повече кредити и лизингово финансиране на МСП.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още