IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монбат откри завода в Сърбия, до няколко месеца започва производство

Предвижда се заводът за рециклиране на батерии да преработва годишно 15-16 хил. тона олово и оловни сплави

16:40 | 01.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Монбат откри завода в Сърбия, до няколко месеца започва производство

Днес Монбат АД откри официално завода си за рециклиране на батерии в град Инджия, Сърбия.

Предприятието е най-високотехнологичното в региона за рециклиране на употребявани оловно-кисели батерии, се казва в уведомление на дружеството, публикувано чрез Бюлетин Investor.bg.

Инвестицията в дъщерното Монбат ДОО възлиза на над 12 млн. евро и е извършена в рамките на близо 3 години.

Лентата на новия завод бе прерязана от г-н Атанас Бобоков - председател на Управителния съвет на Монбат и г-н Боян Пайчич – председател на правителството на автономната област Войводина.

На церемонията по откриването са присъствали министри от правителството на Република Сърбия и автономната област Войводина, както и посланикът ни в страната г-н Георги Димитров.

Към настоящия момент в дружеството са ангажирани 24 работници и служители, като се планира броят им да нарасне до 70.

Предвижда се заводът да преработва годишно 15-16 хил. тона олово и оловни сплави. Преработеното олово и оловни сплави ще бъдат реализирани на европейския пазар, както и в други страни, включително и за производството на батерии на дружеството майка в България.

В следващите няколко месеца предстоят пускови дейности до започване на регулярното производство.

Стартирането на рециклиращото производство в Сърбия ще позволи прилагането на организирана система за събиране, съхраняване и обработка на използвани оловно-кисели батерии, което ще способства за подобряване на екологичната обстановка.

Технологията, която ще се прилага е най-модерната в тази област и се прилага само в още 11 други завода в Европа. Тя е екологично ориентирана и природощадяща. Представлява затворена рециклираща система, която все още не е позната в тази част на Европа.

„Реализирането на проекта и пускането в експлоатация на завода за рециклиране на употребявани батерии в Сърбия е поредната стъпка от превръщането на Монбат в един от най-големите и значими играчи на пазара на акумулатори и рециклиране в Европа”, е заявил по време на откриването председателят на Надзорния съвет на Монбат г-н Пламен Бобоков.

Монбат отчете 58% ръст в консолидираните продажби на годишна база и 3 млн. лв. печалба за второто тримесечие на годината и очаква 36% ръст в неконсолидираните продажби през третото тримесечие.

Акциите на Монбат са без промяна в днешната търговия на БФБ на ниво от 6,55 лв. за брой, което представлява повишение от 0,7% от началото на годината и спад от 6,5% за последните 12 месеца. Пазарната капитализация на компанията е в размер на 255,4 млн. лв.
 

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още