IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо третата по големина икономика в света все още залага на въглищата

Ако Япония реализира плана си за допълнителни 22 въглищни централи, страната ще увеличи нивото на въглеродни емисии, които отделя, със 74,7 млн. т годишно

18:14 | 23.02.20 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Япония, третата по големина икономика в света, е зависима от въглищната енергия в момент, когато климатичната криза придобива все по-тревожни мащаби и повечето от икономическите партньори на островната страна започнаха да загърбват поетапно силно замърсяващия енергиен източник, пише Vox.

Перспективата за инсталиране на още въглищни мощности се очертава от години. През 2018 г. Япония предложи да добави 36 нови въглищни централи към своя флот. По-рано този месец New York Times съобщи, че страната е преработила този план, но все пак планира да добави общо 22 електроцентрали, работещи на въглища, през следващите пет години. Около 15 от тези централи вече са в процес на изграждане. 

Ако всичките 22 централи се реализират, Япония ще инсталира достатъчно нов въглищен капацитет, с който ще отделя допълнителни 74,7 млн. тона въглероден диоксид всяка година, повече от общите емисии на страни като Норвегия и Швеция.

Добавянето на нови въглищни мощности ще превърне Япония, която е петият най-голям замърсител с парникови газове в света, единствената държава от Г-7, която изгражда нови въглищни централи в страната и най-големият инвеститор от Г-7 в производството на въглища в други страни.

Съгласно Парижкото споразумение за климата Япония се ангажира да намали емисиите си с 26%, спрямо нивата от 2013 г., до 2030 г. Миналата година японското правителство също прие стратегия за намаляване на вредните емисии, която би довела до въглероден неутралитет след 2050 г. Но ако предвидените 22 нови въглищни централи бъдат реализирани и заработят, Япония може да се размине с целта си за 2030 г. и да се отдалечи допълнително от тази за 2050 г.

„Въглищата са най-големият източник на въглеродни емисии в Япония“, казва Кимико Хирата от Kiko Network, японска група за защита на околната среда. „Изграждането на нови въглищни централи е в явно противоречие с Парижкото споразумение, с което Япония се е ангажирала“, добавя Хирата.

Организаторите на Олимпийските игри през 2020 г. в Токио са изпаднали в неловко положение заради тази тенденция, тъй като те твърдят пред своите бъдещи гости, че страната „изгражда основите на декарбонизацията“ с възобновяема енергия и превозни средства, работещи с водород.

Но трендът показва, че въпреки предполагаемата загриженост на правителството за климата, съществуват по-мощни политически и икономически сили - и играчи, които управляват енергийната политика на Япония, често против волята на много японски граждани. Като бедна на ресурси островна страна, Япония разчита на вноса на повече от 90% от енергията си, така че правителството се занимава с осигуряване на надеждни източници на гориво.

Въглищата, които Япония купува от регионалните си съюзници, осигуряват частично спокойствие за правителството.

Въглищната енергия също е стълб на експортната стратегия на Япония. Нейните банки финансират проектирани и изградени от Япония електроцентрали по целия свят.

Последна актуализация: 11:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
"цяла нощ си го мислил, нали ?" ... едва ли . не мисля , че му се налага да мисли , по-скоро разчита на самородният си талант ... те затова му се получават мъдростите ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 3
vzhekoff
преди 4 години
Тук само ти си от там :) Добре ги понаваш маалите. Изобщо - личи ти - личен представител си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 4 години
ич не ти личи че си по фактите ! Един не си уцелил до сега... незнаех че си от Видинската махла, мислех че си от Максуда, не че има значение освен че сигурно съм те бил, че бях по буен като младеж !.. това ти го броя за първия факт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 5
vzhekoff
преди 4 години
Аз съм по фактите, а м ан го вц и те от "Нов път" са по оригиналниченето. Който се е разпознал де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
khao
преди 4 години
ей че оригинален коментар, цяла нощ си го мислил, нали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 6
vzhekoff
преди 4 години
Спешно пратете на японците Кухия, Зелката, Стоенча и Сократя. Те ще им обяснята как да си сложат перки и фотоволтаици, защото цената на ел. енергията от тях е отрицателна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 9
khao
преди 4 години
което се е един вид нормално... Европа е водеща във всичко последните 3000 години, останалата част на света ни следва! а следващия, винаги си мисли че има повече акъл от лидера, но всичко знаем че не е така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 8
Hahoto
преди 4 години
Нас какво ни бърка, ние сме много, много по-богати от Японците, та плащаме прескъпи ВЕИ и СО2 данък. Да взимат пример от нас, независимо, че сме климатично неутрални, продължаваме да подписваме от зелени, по-зелени сделки. Ще спасим планетата от затопляне - no pasaran, другари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 10
beinsa
преди 4 години
Защото въглищата са много по-екологични от оногатения уран в АЕЦ-ите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още