IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавянето в Китай приближава Северна Азия към рецесия

Проблемите в най-голямата азиатска икономика засягат както технологични, така и транспортни компании

09:15 | 07.11.15 г. 13
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Забавянето в китайската икономика, която е втората по големина в света, възпира растежа в Северна Азия и води някои икономики към рецесия, пише Ройтерс.

Докато Китай е в период на болезнено ребалансиране на икономиката си, на която се падат 16% от международния брутен вътрешен продукт (БВП), Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира ръст от 5,5% за региона, включващ експортно ориентираните Япония, Южна Корея, Хонконг и Тайван. Това ще е най-слабото разширяване от глобалната финансова криза насам, пише в свой анализ агенцията.

Износът на Япония се повиши с 0,6% на годишна база през септември, за да запише най-слабия ръст от август миналата година, като експортът за Китай се е свил с 3,5%.

"Без съмнение, докато Китай продължава да се развива бавно... е естествено Северна Азия, която е силно ориентирана към китайския пазар, пряко или посредствено да бъде засегната", заяви Вишну Вартханан, главен икономист в Mizuho Bank, Сингапур.

Слабото представяне на Япония по отношение на експорта засили опасенията, че икономиката на страната може да изпадне в рецесия през третото тримесечие на годината, след като слабата йена се оказа недостатъчен стимул за засилването на износа.

Сингапур устоя и не записа спад през третото тримесечие на годината, след като експортно ориентираната икономика се разшири само с 0,1% спрямо предходните три месеца, но Тайван все още изглежда близо до рецесията.

Бързото развитие на Китай и либерализацията, особено след включването ѝ в Световната търговска организация (СТО) през 2001 г., дадоха огромен тласък на азиатската търговия. Логистичните вериги се простират през целия регион и са част от всичко – от въглищата за захранване на китайските фабрики, до компонентите за мобилни телефони, които се изпращат към пазара на запад.

Но сега нещата се променят.

Индексът на мениджърите по продажбите отчита по-ниски стойности в по-голямата част от Азиатско-тихоокеанския регион, като новите поръчки спадат с най-бърз темп от началото на 2009 г. насам, а ръстът в запасите означава, че производството може да продължи да спада, преди икономиката да се отърси от резервния капацитет, посочва HSBC.

Миналия месец японската компания Yaskawa Electric Corp, специализирана в автоматизация на производството и роботика и реализираща в Китай близо една пета от продажбите си, понижи прогнозата си за годишната си печалба, посочвайки като фактор забавянето в китайската икономика.

Същевременно Nidec Corp, друга японска технологична компания, отчете по-висока оперативна печалба за второто тримесечие на годината, но запази прогнозата си за годината непроменена, отново цитирайки забавянето в Китай.

"Все още трябва да сме предпазливи, защото се притесняваме, че поръчките не нарастват", смята Ясуко Сакума, мениджър на фонд в Bayview Asset Management, Токио. Според него ситуацията за компании като Yaskawa едва ли ще се подобри в близко бъдеще.

В същото време износът на Южна Корея се понижи с 8,4% през септември на годишна база, докато този на Тайван намаля с 4,5%, като само поръчките от Китай отстъпиха с 9,8%.

Със свиването на международната търговия компаниите, занимаващи се с товарни превози, усещат натиск, а бизнесът им се подпомага само от предколедните пратки до САЩ.

"От Китай идват добри товарни обеми. Има тонаж, но като се има предвид капацитетът на въздушните превози, не сме свидетели на онзи голям пик в доходите, който очакваме по това време на годината“, заяви Марк Сътч, главен мениджър по товарни превози и маркетинг в Cathay Pacific.

Пикът в трансокеанската търговия обикновено започва в края на октомври и продължава до Деня на благодарността в края на ноември. „Предколедната вълна е трудно да бъде предречена“, смята още Сътч.

На товарния терминал в Хонконг, който е един от най-големите, дейността не се е увеличила в сравнение с миналата година.

"Забавянето в Китай засяга Хонконг по много начини, в това число и чрез въздушното карго", заяви Марк Уайтхед, главен изпълнителен директор на HACTL. „Не виждам значителен ръст в този пазар, въпреки че в дългосрочен план имам устойчиво виждане за въздушния товарен транспорт“, каза още той.

Икономистите предвиждат мрачната тенденция за износа на Северна Азия да продължи известно време.

„Вероятно ситуацията ще е същата до първата половина на 2016 г.“, прогнозира Вартхан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 5
Grosss
преди 8 години
За да се възстанови равновесието юана трябва да струва 10 за долар,кактобеше преди 15г ,а не 6,5 колкото е в момента.Износът им се оскъпява итова води до рецесия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 6
Grosss
преди 8 години
Ново поскъпване на долара ще задълбочи рецесията на Китай,защотостоките внасяни в САЩ вече ще идват от Европа и други части на света.Губят конкурентоспособност,това е проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
пак се плаче на китайски гробища ...... нищо то пилците се броят на есен .... да не вземе после на западни гробища да се реве ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
Стефчо
преди 8 години
ти май не си разбрал, че ККП спечели новата Студена война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 9
supertrader
преди 8 години
Китайската икономика е базирана на ВНОС на пари в особенно обилни количества. Забравете че Китай изнася стоки, това не е толкова важно и никак дори положително за тези които пък му ги купуват защото отнема работни места в техните икономики.Китайската икономика е най голямата пирамида построявана някога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още