IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на авиоиндустрията подкрепи печалбата на Mitsubishi Heavy

Новият подход на концерна към по-чисти технологии му помага да загърби слабата 2020 г. с печалба от над 20 млрд. йени

14:37 | 02.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японският индустриален конгломерат Mitsubishi Heavy Industries обяви, че се е върнал към печалба през първото тримесечие на фискалната година след трудните месеци през 2020 г., съобщава Nikkei Asia Review.

Mitsubishi Heavy, разработчикът на първата японска програма за търговски самолети и подизпълнител на Boeing и Airbus, е един от най-сериозно засегнатите японски производители на фона на кризата с COVID-19. През октомври компанията реши да замрази програмата си за търговски самолети SpaceJet. 

Концернът произвежда крила и корпуси за широкофюзелажните самолети на Boeing като B-777 и B-787 - модели, използвани за международни полети.

Сега компанията се фокусира върху основния си бизнес с енергия, за да се измъкне от кризата. Mitsubishi Heavy е водещ производител на газови турбини заедно с General Electric и Siemens.

Концернът отчита тримесечна печалба от 21,4 млрд. йени (195 млн. долара), след като преди година реализира загуба от 71,3 млрд. йени, като приходите от продажба нарастват с 9,5% до 851,7 млрд. йени.

За настоящата фискална година базираната в Токио компания очаква оперативната ѝ печалба да нарасне трикратно до 150 млрд. йени.

С ускоряването на глобалното загърбване на изкопаемите горива нараства търсенето на енергия от биомаса и по-чисти технологии за производство на стомана, заяви главният финансов директор Хисато Кодзава по време на пресконференция. Mitsubishi Heavy приема поръчки за изграждане на нови електроцентрали на биомаса, както и за промяна на съществуващите инсталации за биогорива. Увеличават се запитванията за стоманодобивно оборудване, използващо водород, вместо обичайните въглища.

Тригодишният бизнес план, обявен през октомври, призовава компанията да повиши маржа на оперативната печалба до 7% през фискалната 2023 г. спрямо 1,5% през фискалната 2020 г. Маржът беше намален през последните години заради разходите за разработване на SpaceJet и придобиването на операциите по поддръжка и ремонт на самолети от Bombardier.

Mitsubishi Heavy предвижда, че търсенето на водород и амоняк ще нарасне през следващите години като ново гориво за производство на топлинна енергия, тъй като светът се опитва да намали използването на изкопаеми горива, включително на въглища и природен газ. Водородът и амонякът, който е съединение между водород и азот, не произвеждат въглероден диоксид, когато се изгарят.

Други нови бизнес области, които Mitsubishi Heavy разглежда, включват: изкуствен интелект за управление на търсенето и предлагането на електроенергия; технологии за улавяне на въглерод; производство на стомана на водородна основа. От тях технологиите за улавяне на въглерод предизвикват силен интерес от страна на клиентите, докато новата услуга, базирана на изкуствения интелект, все още трябва да се развие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още