IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Военният преврат отново насочва вниманието на света към "демокрацията" в Мианмар

"Страната ни беше птица, която тъкмо се учеше да лети. Сега армията ни прекърши крилете", посочва местен студент активист

15:36 | 01.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Andre Malerba/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andre Malerba/Bloomberg

Армията в Мианма пое контрола над страната, след като осъществи преврат срещу правителството на Аун Сан Су Чи, която беше арестувана заедно с президента Вин Мин и другите лидери на победилата в изборите през ноември партия „Национална лига за демокрация“ (НЛД).

Военните оправдават действията си с параграф в конституцията на Мианма, обвинявайки управляващите в „изборна измама“, съобщава Ройтерс. 

Властта е предадена на командващия въоръжените сили Мин Аун Хлаин, който наложи извънредно положение за една година.

Партията на Су Чи публикува редица коментари във Facebook, призовавайки населението да протестира срещу действията на военните.

Превратът хвърля сянка върху опитите на Запада да установи трайна демокрация в Мианма, известна в миналото повече като Бирма, където особено силно влияние има и съседен Китай.

Армията направи своя ход часове преди първото заседание на парламента след победата на НЛД да ноемврийските избори.

мианма мианма

Лидерът на партия „Национална лига за демокрация“  Аун Сан Су Чи. Снимка: Bloomberg L.P.

Интернет и мобилните мрежи са прекъснати в столицата Найпидо и в най-големия град Янгон, като националната телевизия също излезе от ефир след ареста на партийните лидери.

Действията на армията принудиха жителите на Янгон да започнат да се запасяват с провизии, притеснени, че положението в страната може да се влоши допълнително. Банките прекратиха своята дейност заради проблемите с интернет връзката.

На 8 ноември 2020 г. партията на Су Чи успява да спечели изборите с 83% от гласовете. Това са едва вторите демократични избори от 2011 г., когато военната хунта се съгласява да сподели властта в страната.

Според съобщение на Су Чи във Facebook подобни действия от страна на армията поставят Мианма „обратно под диктатура“.

„Призовавам хората да не приемат това, да отговорят и от все сърце да протестират срещу преврата на военните“, изтъква тя.

Ройтерс не успява да се свърже с никой от представителите на НЛД, за да потвърди достоверността на изявлението.

Привържениците на армията отпразнуваха преврата, шествайки по улиците на Янгон с автомобили, развявайки националните знамена.

мианма мианма

Снимка: Andre Malerba/Bloomberg

„Днес е денят, в който хората са щастливи“, споделя монах националист, водещ шествието, във видео, публикувано във Facebook.

В същото време много привърженици на демокрацията и на НЛД изразяват своето възмущение и ужас от събитията.

„Страната ни беше птица, която тъкмо се учеше да лети. Сега армията ни прекърши крилете“, посочва студентът активист Си Ту Тун.

Според представител н НЛД командирът на армията демонстрира амбиция за власт, а не загриженост за страната.

„НЛД е правителството, за което гласувахме. Ако не са доволни от резултата, могат да свикат нови избори. Превратът не е приемлив“, споделя жена, съпруга на служител в армията.

Министърът на здравеопазването Мин Туе подаде оставка, позовавайки се на настоящата извънредна ситуация. Той призова колегите да служат на хората, особено по отношение на коронавируса и ваксинациите.

Последна актуализация: 13:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още