IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владетелят на ОАЕ отмени закона за бойкот на Израел

Указът има за цел „да подкрепи двустранното сътрудничество, за да се постигне (установяването) на двустранни отношения“

13:16 | 29.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg

Владетелят на Обединените арабски емирства (ОАЕ) издаде указ за отмяна на закона за бойкот на Израел и за разрешаване на търговски и финансови споразумения между двете страни, съобщи в събота официалната агенция ОАЕ WAM, цитирана от Ройтерс.

Този закон отразява широко застъпената позиция на арабските държави по това време, че признаването на Израел ще дойде едва след като палестинците имат собствена независима държава.

Указът на президента на ОАЕ Халифа бин Зайед Ал Нахаян има за цел „да подкрепи двустранното сътрудничество, за да се постигне (установяването) на двустранни отношения“, посочва агенцията.

Сделката за отваряне на отношенията между Израел и ОАЕ беше обявена на 13 август. Тя изисква от Израел да прекрати спорния си план за анексиране на окупираната територия на Западния бряг, за която претендират палестинците.

Държавната информационна агенция WAM заяви, че ходът, който официално прекратява бойкота, е направен по нареждане на шейх Халифа бин Заед Ал Нахиян, владетелят на Абу Даби и лидер на емирствата.

Според WAM новият указ позволява на израелци и израелски фирми да правят бизнес в ОАЕ и закупуването и търговията на израелски стоки от емирствата.

"Декретът е в рамките на усилията на ОАЕ за разширяване на дипломатическото и търговско сътрудничество с Израел", посочва агенцията. Документът очертава „пътна карта за започване на съвместно сътрудничество, водещо до двустранни отношения чрез стимулиране на икономическия растеж и насърчаване на технологичните иновации“.

В понеделник се очаква първият директен търговски полет на израелския флагман "Ел Ал" до Абу Даби. С него ще бъдат превозени американски и израелски официални лица, включително зетят на президента Доналд Тръмп.

ОАЕ се превръщат в третата арабска държава след Египет и Йордания, които в момента имат дипломатически отношения с Израел. Въпреки че широко разпространеното обществено недоверие към Израел продължава да съществува в тези нации, ОАЕ никога не е водил война срещу Израел, нито е имал историческо еврейско население.

През последните години ОАЕ води тихи преговори с Израел и позволи търговия с израелци с втори паспорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още