IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уън И: Отношенията между САЩ и Китай са на нов кръстопът

Китайският външен министър коментира, че двете страни могат да „отворят нов прозорец на надеждата“ и да започнат нов кръг от диалога помежду си

17:11 | 02.01.21 г.
<p>
	Уън И. <em>Снимка: Behrouz Mehri/Bloomberg</em></p>

Уън И. Снимка: Behrouz Mehri/Bloomberg

Отношенията между САЩ и Китай достигнаха нов кръстопът и биха могли да се върнат на правия път след период на „безпрецедентна трудност“. Това коментира старши дипломатът Уън И, цитиран от Ройтерс.

Отношенията между двете най-големи икономики в света стават все по-напрегнати на фона на поредицата от спорове за търговията, правата на човека и произхода на COVID-19. В последния си ход САЩ санкционираха десетки китайски компании, които според Вашингтон имат връзки с военните.

Уън, държавен съветник и външен министър на Китай, заяви в интервю за агенция Синхуа и други държавни медии, че политиките на САЩ спрямо Китай бяха навредили на интересите на двете страни и са донесли огромни опасности за света.

По думите му сега има има възможност двете страни да „отворят нов прозорец на надеждата“ и да започнат нов кръг от диалога помежду си.

Изборът на Джо Байдън за президент на САЩ се очаква да стопли отношенията между Вашингтон и Пекин след четири години на ескалация на напрежението при администрацията на Доналд Тръмп. Миналия месец Уън коментира, че се надява изборът на Байдън да позволи на американско-китайската политика да върне към „обективност и рационалност“.

Байдън, който ще встъпи в длъжност на 20 януари, продължава да критикува Китай за "злоупотребите" му по отношение на търговията и други въпроси.

Уън не споменава по име Тръмп или Байдън, но призовава САЩ да "уважават социалната система и пътя на развитие", избрани от Китай. Той допълва, че ако Вашингтон си научи уроците, конфликтите между двете страни могат да бъдат разрешени.

„Знаем, че някои хора в САЩ се опасяват от бързото развитие на Китай, но устойчивото лидерство изисква постоянно да се движим напред, вместо да блокираме развитието на други страни“, коментира той.

Политиците в САЩ обвиняват Пекин, че е прикрил огнището на коронавируса в ранния му етап на разпространение, което е забавило реакцията и е позволило на вируса да се разпространи по света. Уън казва, че страната му е направила всичко възможно за борба с разпространението на вируса, „биейки аларма“ за останалия свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още