IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският излишък на Китай към САЩ удари нов рекорд

Това вероятно допълнително ще засили напрежението по отношение на търговските отношения между двете страни

14:20 | 12.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Хронично огромният търговски излишък на Китай със САЩ е ударил рекордно високи нови през 2017 г. Това вероятно ще засили критиките на администрацията на Тръмп към китайските търговски практики, докато обмисля редица санкции и други действия за ограничаване на дисбаланса, коментира Wall Street Journal.

По-силният растеж в САЩ е подкрепил търсенето на китайски износ, разширявайки търговския излишък на Китай при стоките с 10% до 275,8 млрд. долара през миналата година. Все пак общият търговски излишък се е свил със 17%, сочат митнически данни на Китай, представени в петък (12 януари).

Търговският дефицит с Китай е най-големият на САЩ спрямо всички останали партньори, а през 2017 г. е достигнал най-високите нива от почти пет десетилетия, откакто се събират данни. Новината бе обявена на фона на търговското напрежение между Вашингтон и Пекин, което вече е толкова засилено, че според представители и на двете държави има риск от цикъл от двустранни мерки, ако не и директна търговска война.

Администрацията на президента Доналд Тръмп се изправя пред серия от решения през следващите седмици за това дали да наложи санкции върху вноса на китайски слънчеви панели и стоманени и алуминиеви продукти. Освен това тече разследване дали Китай принуждава американски компании да предоставят собствени технологии и информация в замяна на достъп до китайския пазар.

Китайски представители са заплашили с ответни мерки в случай на санкции от САЩ при закрити срещи с американски представители и компании. Публично китайското правителство се опитва да намали напрежението.

Излишъкът на Китай от 275,8 млрд. долара през миналата година задминава предишния рекорд от 261 млрд. долара през 2015 г., сочат държавните данни. Американски данни пък показват, че дефицитът от 2015 г. с Китай е бил 367 млрд. долара.

Данните от петък показаха още, че вносът на Китай от Северна Корея се е свил с 33% през 2017 г. - възможна индикация за сътрудничеството на Пекин с Вашингтон по отношение на Пхенян, макар че износът на Китай към Северна Корея е нараснал с 8,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още