IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Токио замразява финансирането на ЮНЕСКО

Правителството на Япония обвинява организацията в пристрастие

10:32 | 14.10.16 г.
Токио замразява финансирането на ЮНЕСКО

Правителството на Япония заяви днес, че замразява финансирането на ЮНЕСКО в знак на протест против решението на организацията да включи документи за клането в китайския град Нанкин през 1937 г. в Списъка на световното наследство, предаде ТАСС.

Решението да се замрази японската вноска в бюджета на организацията е взето след комплексна оценка на различни фактори, заяви на пресконференция в Токио външният министър Фумио Кишида.

Още през октомври миналата година Япония дасе да се разбере, че може да прекрати финансирането на ЮНЕСКО, припомня ТАСС. Това би било тежък удар за организацията, понеже Токио осигурява 10,8 на сто от бюджета й, отбелязва агенцията.

Миналата година по предложение на Китай в списъка на програмата за защита на световното документално наследство бяха включени архивни материали за разправата на японската армия през 1937 г. след щурма на Нанкин, който тогава е китайска столица. Тогава японското министерство на външните работи заяви, че представените от Китай документи изопачават историята и са едностранчиви.

Токио признава факта за масовите репресии в Нанкин, но настоява, че за броя на жертвите няма потвърдени данни и по въпроса има различни мнения и затова е нередно да се признават само документи, отразяващи позицията на Пекин.

Токио предупреди, че ще настоява за реформа на ЮНЕСКО и за промени на системата за регистриране в списъците на световното наследство, посочва БТА.

Сега Япония възразява срещу заявките от обществени организации за включване на материали, свързани с насилствено набиране на жени в походни публични домове на японската императорска армия на окупираните територии през първата половина на миналия век, отбелязва ТАСС и припомня, че през 2011 г. от финансирането на ЮНЕСКО се отказаха САЩ, Канада, Израел и други стрини в протест срещу приемането на Палестина в организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още