IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка прогнозира най-лошия икономически спад в Южна Азия от 40 години

Икономическият растеж в региона ще е между 1,8 и 2,8%, твърди банката

09:19 | 12.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пазар в Индия. <em>Снимка:&nbsp;Dhiraj Singh/Bloomberg</em></p>

Пазар в Индия. Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Индия и южноазиатските държави вероятно ще отчетат най-лошия си ръст на представянето от четири десетилетия през тази година заради пандемията, обяви Световната банка, цитирана от Ройтерс.

Южноазиатският регион, включващ осем страни, вероятно ще покаже икономически растеж от 1,8% до 2,8% тази година, посочва Световната банка в доклада си South Asia Economic Focus. Това е значително по-ниско от прогнозата отпреди шест месеца, която беше за 6,3% повишение.

Индийската икономика, която е най-голямата в региона, се очаква да нарасне с между 1,5% и 2,8% през фискалната година, започнала на 1 април. Световната банка оценява, че ръстът за фискалната година, която завърши на 31 март, ще е 4,8-5%.

„Добрите сигнали за възстановяване, които се наблюдаваха в края на 2019 г., бяха изпреварени от негативното влияние на световната криза“, пише в доклада на Световната банка.

Според него освен Индия, и Шри Ланка, Непал, Бутан и Бангладеш също ще отбележат силно свиване на икономическия си растеж. Три други държави – Пакистан, Афганистан и Малдивите, се очаква да изпаднат в рецесия, гласи докладът, който е базиран на данни на правителствата, налични до 7 април.

Мерките, взети от страните за справяне с коронавируса, засегнаха веригите на доставки в Южна Азия, където вече са регистрирани над 13 хил. случая на заразени. Това все пак е по-ниско от много други части на света.

Блокадата в Индия, обхващаща 1,3 млрд. души, остави милиони извън работа, засегна малки и големи бизнеси и доведе до стичане на много мигранти работници от градовете към техните домове в селските райони.

В случай на продължаващи и мащабни национални блокади, докладът предупреждава, че най-лошият сценарий ще е целият регион да преживее свиване на икономиката тази година.  

За да се минимизират краткосрочните икономически проблеми, Световната банка призова страните в региона да обявят повече фискални и парични мерки в подкрепа на безработните мигранти работници, както и облекчения на дълговете на фирми и физически лица.

Досега Индия е обявила икономически план за 23 млрд. долара, за да предложи директни парични трансфери към милиони бедни, засегнати от блокадата. В Пакистан правителството обяви план за 6 млрд. долара в подкрепа на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още