IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светлина в тунела - 2017 г. ще бъде по-добра за азиатските акции

Очакванията са инвеститорите да се насочат към развиващите се пазари

13:31 | 13.07.16 г.
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Светлина в тунела през 2017 г. - такова е заключението на стратези, анализатори и мениджъри на фондове в изследване, проведено от Ройтерс между 27 юни и 11 юли, според което следващата година инвеститорите ще се обърнат към развиващите се пазари за по-висока възвръщаемост.

Акциите в световен мащаб започнаха годината плахо и факторът за това е поевтиняването на китайската валута, което изостри опасенията за темпото, с което ще се забави икономиката. Оттогава развиващите се пазари се представят разнопосочно, въпреки че Wall Street се върна по пътя на рекордно високите стойности.

Несигурността относно темпа на затягане на курса на паричната политика в САЩ, съчетана с шока от британския референдум от 23 юни, държат инвеститорите изнервени, а пазарите изпитват двойни загуби в последните седмици – инвеститорите купуват на високи цени малко преди цената да падне и след това продават малко преди да се покачи.

Опасенията за излизане на Великобритания от ЕС донякъде се успокоиха, но капиталови стратези, които традиционно са по-позитивни от останалите, промениха нагласите си.

Индексът Shanghai Composite падна с близо 15% от началото на 2016 г. , като се очаква да възстанови част от загубата и към края на годината да достигне 3 050 пункта, което би било 1,8% над нивото на затваряне в понеделник от 2 994,92 пункта.

През април анализаторите очакваха индексът да нарасне до 3 300 пункта в края на декември. В края на миналата година експертите се обединиха около мнението, че индексът ще достигне 3 900 пункта.

„Китайската икономика достигна дъното и новите сектори, които придобиха значение за икономиката няма да допринесат много или поне все още няма такива признаци“, обясни Анди Уонг, инвестиционен стратег за Harris Fraser Group в Хонконг.

Втората по големина икономика в света непрекъснато се забавя през последните години, като Пекин се опитва да смени посоката и да извлече растеж от потреблението, а не от износа.

Данните за растежа през второто тримесечие трябва да излязат в петък, като анализаторите очакват Пекин да обяви най-слабия тримесечен растеж през последните седем години, пише CNN Money.

Свръхкапацитетът в много индустрии, с надценения пазар на жилища, слабата инфлация и глобалните парични потоци хвърлят сянка върху китайската икономика, повишавайки вероятността Централната банка на Китай да обяви стимули.

Половината от 14-те анализатори прогнозират индексът Shanghai Composite да приключи годината или на сегашното си ниво, или под него.

Призракът на слабата китайска икономика обаче хвърля сянка върху голяма част от Азия.

Южнокорейският Kospi ще нарасне до 2 000 пункта до края 2016 г. в сравнение с нивата на затваряне от понеделник на 1 988,54 пункта, показва анкетата.

Тайванският индекс Taiex, който в понеделник затвори на ниво от 8 786,47 пункта се очаква да загуби 2% от стойността си, като приключи годината на 8 600 пункта. От началото на годината той нараства с около 5%.

Изследването показва светлина в тунела. Индийският бенчмарк BSE Sensex index ще прибави 5% до края на годината, задвижван от перспективата за стабилен растеж и очакванията правителството да осъществи повече икономически реформи. До края на юни 2017 г. се очаква индексът да достигне рекордни стойности от 30 700 пункта.

Следващата година обещава да бъде по-добра за китайските акции, както и за южнокорейските книжа, тъй като инвеститорите ще насочат вниманието си от намаляващата възвръщаемост на развитите пазари към развиващите се пазари.

„Има вероятност да има по-чести разпродажби на рискови активи през следващите месеци, но не смятаме, че това ще попречи на развиващите се пазари да се представят добре“, обясни Дейвид Рийс от консултантската компания Capital Economics.

„Ако не друго, то гласуването за Brexit изглежда ще гарантира, че световните монетарни условия ще бъдат засегнати за по-дълго“, обясни той. Това, заедно с относително ниските оценки, ще подкрепи акциите на развиващите се пазари през следващите 18 месеца.

Китайският бенчмарков индекс ще нарасне с около 7% до 3 200 пункта до края на декември 2017 г., докато южнокорейският Kospi се очаква да се покачи до 2 100 пункта за същия период, което е ръст от 6%.

В същото време, очакванията за покачване на лихвения процент в САЩ избледняват. Водещите банки на Wall Street изглеждат раздвоени по въпроса дали тази година ще донесе дългоочакваното продължение за покачване на лихвения процент. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още