IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасителният фонд на Южна Корея планира първо издаване на облигации

Тежкото състояние на местните авиокомпании принуждават фонда за стабилизиране на индустрията да емитира дълг за 200 млрд. вона

11:00 | 19.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Южнокорейският фонд, създаден, за да предотврати фалита на големи компании по време на пандемията от Covid-19, ще продаде първите си облигации с идеята да подпомогне авиокомпаниите, които търсят подкрепа, притиснати от резкия спад в търсенето на полети, съобщава Bloomberg. 

Ключовият фонд за стабилизиране на индустрията (Key Industry Stabilization Fund) на стойност 40 трлн. вона (35 млрд. долара), управляван от Корейската банка за развитие, планира да привлече около 200 млрд. вона чрез продажба на 3,5-годишни облигации, които са гарантирани от правителството.

Южна Корея създаде фонда през май, за да предотврати колапса на компаниите в седем ключови индустрии, включително авиацията и корабостроенето, които са едни от най-големите работодатели в страната. Asiana Airlines Inc., вторият по големина превозвач в Южна Корея, ще получи 2,4 трлн. вона от фонда, след като цената на акциите му се срина.

Ако фондът значително увеличи продажбите на дълг занапред, това може да натовари пазара на държавни облигации, който вече планира рекордно издаване за тази година, коментира ситуацията Ким Ки-мьонг, кредитен анализатор в Korea Investment & Securities Co.

Най-голямата южнокорейска авиокомпания, Korean Air Lines Co., също се готви да потърси финансова подкрепа от фонда, заяви говорител на дружеството в телефонен разговор.

По-рано този месец правителството на страната обяви, че планира да ограничи държавния дълг до 60% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната и бюджетния дефицит на 3% от 2025 г. Планът трябва да бъде одобрен от парламента.

Правилата имат за цел да осигурят стабилност на държавните разходи и да бъдат по-устойчиви при средносрочни и дългосрочни рискове. Необходимо е да бъде изпълнен поне един от двата нови критерия и трябва да бъдат предприети мерки за възстановяване на фискалното здраве, ако ограниченията бъдат нарушени, посочват от финансовото министерство на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още