IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смесена търговия в Азия в края на седмицата

Японската борса завърши без промяна, а в Австралия пазарът се понижи след положителната серия в предишните дни

11:53 | 02.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на азиатските борси се търгуваха смесено в петък, губейки инерция след двата поредни дни на сериозни ръстове, тъй като инвеститорите очакваха данните за заетостта извън селскостопанския сектор в САЩ за септември по-късно през деня, съобщава CNBC.

В последната си сесия Wall Street не намери особено убедителна посока в началото на четвъртото тримесечие. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average затвори с минимално понижение, а S&P 500 и технологичният Nasdaq Composite приключиха с по 0,2% нагоре.

Японският индекс Nikkei 225 успя да се възстанови от загубите си по-рано през деня и завърши без промяна в последния ден на търговия за седмицата.

Компаниите износителки се търгуваха основно с ръстове, след като курсът на долара спрямо йената се вдигна в късната търговия. Акциите на Sony поскъпнаха за трета поредна сесия с 3,3%, след като Goldman Sachs им предостави рейтинг „buy“ с целева цена от 4200 йени в сряда.

Цените на акциите на производителите на строително оборудване Komatsu и Hitachi Construction Machinery се понижиха съответно с 2,7% и 0,9%. Suzuki Motor се представи особено зле, като цената на акциите ѝ се срина с 2,4%.

Акциите на Toshiba поевтиняха с 2,1% след новините, че компанията вероятно ще съкрати част от персонала на неефективните отдели за домакински уреди, телевизори и компютри и ще търси партньорства по ядрения си бизнес след счетоводния скандал за 1,3 млрд. долара.

Основният индекс на Хонконг Hang Seng приключи с ръст от 3,2%, с което достигна до най-високите си нива от над седмица, опитвайки се да навакса, след като в четвъртък борсата бе затворена заради официални празници.

Строителните предприемачи бяха сред най-добре представилите се. Цената на акциите на China Resources Land скочи с 8,7%, а тези на China Overseas Land and Investment и China Vanke – съответно със 7,1% и 3,3% след новината, че китайските власти намаляват минималните първоначални вноски за купувачи на първо жилище в много градове.

Акциите на Galaxy Entertainment поскъпнаха с 10,2%, а тези на Sands China и SJM holdings – с по 6%.

Пазарите в Китай остават затворени до 7 октомври заради национални празници.

Австралийският индекс S&P ASX 200 не успя да задържи положителната тенденция от предните дни и отчете спад от 1,2%, като финансовите и минните компании поведоха губещите.

Акциите на Westpac и Australia and New Zealand Banking поевтиняха с по 2%. QBE Insurance и Macquarie Group също затвориха съответно с 2,1% и 1,2% надолу.

Цените на акциите на BHP Billiton и Rio Tinto спаднаха съответно с 0,4% и 1,7% след поредното разпродаване на акциите на Glencore на борсата в Лондон в четвъртък.

Търговците на дребно останаха на червено, въпреки че продажбите в сектора надминаха очакванията с ръст от 0,4%. Акциите на Myer, Harvey Norman и JB Hi-Fi поевтиняха с между 1,7% и 2,2%.

Южнокорейският индекс Kospi затвори с понижение от 0,5% след последните данни за инфлацията през септември.

Производителите на автомобили бяха на фокус, след като бяха представени данни, които показаха стабилни вътрешни продажби през септември. Продажбите на местни производители като Hyundai Motor, Kia Motors, GM Korea, Renault Samsung и Ssangyong Motor възлизат на 128 067 броя през миналия месец, което е с 15,7% повече спрямо миналата година.

Цената на акциите на Hyundai се понижи с 0,6%, а тези на Kia и Ssangyong завършиха съответно с 0,2% и 0,5% надолу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още