IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Службите за сигурност на Ливан са предупредили властите за опасния материал

Доклад, видян от Ройтерс, в който се казва, че Бейрут може да бъде унищожен, е бил изпратен преди няколко седмици на премиера и президента

15:50 | 11.08.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Hasan Shaaban/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hasan Shaaban/Bloomberg

Ливанските служители по сигурността са предупредили премиера и президента миналия месец, че 2 750 тона амониев нитрат, съхраняван в пристанището на Бейрут, крие риск за сигурността и може да унищожи столицата, ако избухне. Това става ясно от документи, видени от Ройтерс и потвърдени от източници на агенцията от службите за сигурност, съобщава EurActiv.

Около две седмици след това индустриалните химикали избухнаха, което унищожи по-голямата част от пристанището и около 6 хил. сгради в града, уби поне 163 души и рани още 6 хил.

Докладът на Главна дирекция на Държавна сигурност относно събитията, довели до взрива, включва и лично писмо, изпратено до президента Мишел Аун и премиера Хасан Диаб на 20 юли. Въпреки че съдържанието на писмото не е в доклада, видян от Ройтерс, висш служител по сигурността в Ливан казва за агенцията, че в него се обобщават констатациите от съдебно разследване, започнато през януари. Заключението от разследването е, че химикалите трябва да бъдат обезопасени незабавно.

„Имало е опасност този материал, ако бъде откраднат, да бъде използван при терористична атака", допълва източникът на агенцията.

По думите му в края на разследването главният прокурор е подготвил окончателен доклад, който е изпратен на властите. Кабинетът на премиера и президентството не са отговорили на искането за коментар за въпросното писмо. Ройтерс не са получили отговор и от кабинета на главния прокурор на Ливан.

Изтеклата информация може да подхрани критиките и обществената ярост, защото взривът е най-новият, ако не и най-драматичен пример за небрежността и корупцията,  които тласнаха Ливан към икономически крах, посочва агенцията.

Протестите в страната постигнаха целта си и правителството подаде оставка, но ще остане на служба до сформирането на нов кабинет. Очаква се самото възстановяване на Бейрут да струва до 15 милиарда долара в страна, която вече е фалирала и обща загуба на банковата система за над 100 милиарда долара.

Аун потвърди миналата седмица, че е бил информиран за взривните вещества. Той каза пред репортери, че е насочил генералния секретар на Висшия съвет за отбрана, чадърната група на ливанската служба за сигурност и военни агенции, председателствана от президента, да „направи всичко необходимо“.

„(Държавната служба за сигурност) каза, че е опасно. Не нося отговорност! Не знам къде е било оставено и не знаех колко е опасно. Нямам пълномощия да се занимавам директно с пристанището. Има йерархия и всички, които знаеха, трябваше да изпълнят своите задължения, за да свършат необходимото“, казва той

Възникват много въпроси за това защо е направена тази доставка на амониев нитрат в Бейрут през 2013 г. Още по-озадачаващо е защо толкова голям склад с опасен материал, използван като тор, но и за направата на бомби, е останал там толкова дълго.

Писмото, изпратено до президента и премиера на Ливан, следва серия от меморандуми и писма, изпратени до съдилищата на страната през предходните шест години от пристанищни служители, служители на митническите служби и сигурността. В тях многократно съдиите са били призовавани да разпоредят отстраняването на амониевия нитрат от въпросния склад толкова близо до центъра на града.

Последна актуализация: 03:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още