IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин: В търговската война няма победители

Според китайския лидер налагането на мита и прекъсване на икономическите връзки е „късоглед подход, обречен на провал“

12:40 | 17.11.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайският президент Си Дзинпин заяви, че в търговската война няма победители и призова държавите в световен план да се придържат към базиран на правилата търговски ред, ръководен от Световната търговска организация (СТО).

Според китайския лидер налагането на мита и прекъсване на икономическите връзки е „късоглед подход, обречен на провал“, съобщава Bloomberg. В изказване в рамките на среща на върха на организацията за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС) в Папуа Нова Гвинея Си допълни, че протекционизмът и едностранните мерки хвърлят сянка върху световния растеж, като неуспех очаква и политиката за издигане на икономически бариери.

Търговският спор между САЩ и Китай е важна тема по време на срещата на АТИС този уикенд, на която американският вицепрезидент Майк Пенс в събота заяви, че администрацията на Доналд Тръмп няма да промени курса си по отношение на налагането на мита върху китайския внос докато Пекин не промени методите си на действие.

Досега САЩ са въвели налози върху китайско производство на стойност 250 млрд. долара, в отговор на което Китай въведе реципрочни мита върху американски стоки за 110 млрд. долара и на практика преустанови покупките си на ключови американски земеделски продукти.

„Несъгласията трябва да бъдат решени с консултации“, заяви Си. „Опитите за формиране на ексклузивни блокове или налагането на нечия воля върху другите трябва да бъде отхвърлена. Историята е показала, че конфронтацията, било то под формата на студена война, гореща война или търговска война, няма да има победители“, допълни още той.

От своя страна Майк Пенс започна своята реч с думите, че ангажиментът на САЩ към индо-тиоокеанския регион никога не е бил по-силен, като също така отправи критика към инфраструктурното финансиране, което е накарало развиващите се държави да задлъжнеят, критикувайки китайската инициатива „Един пояс – един път“.

„САЩ предлагат по-добър вариант. Ние не давим нашите партньори в океан от дългове“, заяви Пенс. „Ние не предлагаме стегнат пояс и еднопосочен път“, допълни той.

В рамките на форума АТИС руският премиер Дмитрий Медведев предупреди от своя страна за засилващ се протекционизъм, предаде БТА. В изявлението си Медведев също призова за ясни и прозрачни правила в търговията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
САЩ предлагат по-добър вариант. Ние не давим нашите партньори в океан от дългове, заяви Пенс.Не, изобщо. Пхахаха. Голям майтап пада по тия срещи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още