IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин: Мерките за справяне с коронавируса вредят на икономиката

Според китайския лидер някои от стъпките не са практични и създават паника в обществото

23:15 | 11.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Си Дзинпин. Снимка:&nbsp;Aris Messinis/AFP/Bloomberg</em></p>

Си Дзинпин. Снимка: Aris Messinis/AFP/Bloomberg

Китайският президент Си Дзинпин предупреди висшите служители през миналата седмица, че усилията за овладяване на новия коронавирус са отишли ​​твърде далеч, заплашвайки икономиката на страната, казаха източници, цитирани от Ройтерс, дни преди Пекин да предприеме допълнителни мерки за смекчаване на негативното въздействие на заразата.

С най-бавния си икономически растеж от близо три десетилетия китайските лидери изглеждат нетърпеливи да постигнат баланс между защитата на вече забавящата се икономика и справянето с епидемията, при която загинаха над 1000 души и бяха заразени над 40 000.

След като се е запознал с докладите за епидемията на Националната комисия за развитие и реформи (НКРР) и други икономически ведомства, Си е казал пред местните власти по време на заседание на Постоянния комитет на Политбюро на 3 февруари, че някои от действията, предприети за овладяване на вируса, вредят на икономиката и е призовал за „по-ограничени мерки“, заявяват източниците.

Местните власти извън Ухан затвориха училища и заводи и забраниха всякакви публични събития. Си е заявил, че някои от тези стъпки не са практични и са създали паника сред обществото, добавиха източниците.

От официалната информационна агенция Синхуа нарекоха коронавируса „основен тест на системата на Китай и капацитета за управление“.

След срещата от централната банка на Китай обещаха да засилят подкрепата си за икономиката и да подготвят инструменти за компенсиране на щетите. От НКРР призоваха компаниите и заводите да възобновят дейността си, особено в „ключови отрасли" като хранителната и фармацевтичната промишленост.

„В контекста на епидемията и натиска върху икономиката е по-важно да се поддържа икономически растеж,“ каза в петък заместник-управителят на централната банка на Пан Гонгшенг.

В понеделник провинция Джъдзян нареди на местните власти да не прекаляват с ограничаването на всекидневното движение и да не затварят „магазини, които предоставят необходимите продукти за ежедневни нужди като зеленчуци, олио, както и месо, яйца и млечни продукти “, се казва в правителствено съобщение.

Властите в Китай подготвят мерки, включително повече фискални разходи и намаляване на лихвите на фона на очакванията, че болестта ще спре икономическия растеж през първото тримесечие.

Отделът за пропаганда на управляващата комунистическа партия е наредил на държавните медии да се съсредоточат върху "икономическото възстановяване", заявява друг източник.

Официалните медии в Китай се опитват да създадат спокойствие в обществото. В публикация от понеделник People's Daily призова обществеността да се справи с епидемията с „положително настроение“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още