IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин: Китай е готов за търговско споразумение с ЕС, Япония и Южна Корея

Китайският държавен глава посочи, че страната му може да сключи още търговски сделки, обещавайки да поддържа по-ниски мита и трансакционни разходи, за да стимулира вноса

12:50 | 05.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китайският президент Си Дзинпин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайският президент Си Дзинпин. Снимка: Ройтерс

Президентът Си Дзинпин заяви, че Китай е готов да подпише търговски сделки с повече страни, като обеща да продължи по-ниски тарифи и трансакционни разходи, за да стимулира вноса във втората по големина икономика в света, съобщава Nikkei Asia Review. 

В обръщението си по време на церемонията по откриването на форума China International Import Expo в Шанхай, Си заяви, че огромната китайска средна класа предоставя „неограничен потенциал“.

„Китайският пазар е толкова голям, че всички трябва да дойдете и да видите какво може да предложи“, посочва китайският държавен глава по време на церемонията, на която присъстваше и френският президент Еманюел Макрон.

Си добави, че Китай е готова да подпише повече „висококачествени“ споразумения за свободна търговия и да ускори процеса на преговори за сделки за свободна търговия с Европейския съюз (ЕС), Япония и Южна Корея. Той посочи, че се надява скоро 16-членното Регионално всеобхватно икономическо партньорство (RCEP) да бъде подписано въпреки противопоставянето на Индия, която се опасява от наводняване с вносни китайски стоки.

Шестдневното изложение се рекламира от Пекин като ключово дипломатическо събитие за демонстрация на ангажимента на Китай към икономическата либерализация.

В послание, което според Bloomberg е било насочени към Вашингтон, Си подчерта, че е необходимо държавите да се противопоставят на унилатерализма, като бъдат „съборени стените“, призовавайки икономиките да приемат технологичните иновации като средство за развитие.

„Протекционизмът и унилатерализмът трябва да бъдат преодолени чрез стремежа за съвместно изграждане на една световна икономика на прозрачност и сътрудничество“, заяви китайският президент, добавяйки: „Трябва да положим усилия за непрекъснато намаляване на търговските бариери и по-нататъшно подобряване на световните вериги на стойност и доставки, за да се поддържа съвместното пазарно търсене“.

Еманюел Макрон се съгласи с думите на Си

Макрон се съгласи с китайския държавен глава, като заяви, че търговската война вече е „навредила на световната икономика“.

Френският президент добави, че признава ангажимента на Китай да отвори своите пазари и призова Пекин да ускори процеса на предоставяне на по-голям достъп на чуждестранни лица до икономиката, включително участие в държавните поръчки.

Изложението, което се провежда за втора поредна година, привлече над 3000 компании от 150 държави. Миналата година купувачите се съгласиха да се ангажират със сделки на стойност близо 60 млрд. долара.

Анализатори оценяват потенциала на китайския пазар на фона на 800-те милиона жители със средни доходи, което превръща Китай в силно привлекателно място за инвестиции и развитие на бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още