IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин: Искаме да работим за постигане на търговско споразумение със САЩ

Експерти прогнозират, че следващата дата, на която може да бъде постигната сделка, е 15 декември, когато влязат в сила допълнителните американски мита

12:35 | 22.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китайският държавен глава Си Дзинпин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайският държавен глава Си Дзинпин. Снимка: Ройтерс

Китай иска да работи за осъществяване на междинно търговско споразумение със САЩ и се опитва да избегне ескалация на търговската война, заяви в петък президентът на втората по големина икономика в света Си Дзинпин, цитиран от Ройтерс.

Китайският държавен глава обаче добави, че не се страхува да отмъсти при необходимост. 

Икономистите предупреждават, че продължителният търговски спор между двете най-големи икономики в света повишава рисковете за световната икономика, като прекъсва веригите на доставка, ограничава инвестициите и понижава доверието на бизнеса.

Завършването на първа фаза от сделката може да се забави до следващата година, заявиха пред Ройтерс търговските експерти и хората, близки до Белия дом, тъй като Пекин поиска премахване на допълнителни мита от Вашингтон, като САЩ отговориха с по-високи изисквания при условията за постигане на сделка.

„Искаме да работим за постигане на споразумение „първа фаза“ на базата на взаимно уважение и равенство“, заяви Си.

„Когато е необходимо, ние ще се съпротивляваме, но работим активно, за да се опитаме да премахнем търговската война. Ние не започнахме тази търговска война и това не е нещо, което искаме “, добави китайският президент по време на събитието New Economy Forum, организиран от Bloomberg LP в Пекин.

Китайските власти са поканили водещите американски търговски преговарящи за нов кръг разговори лице в лице, съобщи в четвъртък Wall Street Journal, позовавайки се на информация от анонимни източници.

Си Дзинпин също така заяви, че Пекин се надява разговорите да се проведат преди празника на Деня на благодарността в САЩ следващия четвъртък.

Представители на властите в Пекин предполагат, че американскияят президент Доналд Тръмп и китайският държавен глава се очаква да подпиша сделка в началото на декември.

Някои експерти посочват, че следващата дата, на която двамата могат да се срещнат, е 15 декември, когато се очаква да влязат в сила американските мита върху китайски стоки за около 156 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още