IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин беше преизбран за президент на Китай

Назначаването му на поста бе подкрепено единодушно от всички 2970 депутати

09:46 | 17.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Си Дзинпин по време на полагането на клетва. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Си Дзинпин по време на полагането на клетва. Снимка: Ройтерс

Си Дзинпин беше преизбран в събота от парламента за президент на Китай без ограничение за броя на мандатите си, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Общокитайското събрание на народните представители гласува единодушно за оставането му на поста председател на Китайската народна република. 

За негов първи заместник беше назначен Ван Цишън, бившият ръководител на комисията на Китайската комунистическа партия за проверка на дисциплината. 

Освен поста на държавен ръководител, Си отново получава и длъжността председател на Централния военен съвет. 

С вдигната лява ръка 64-годишният държавен глава се закле да спазва конституцията на безпрецедентна церемония в Големия народен дворец в Пекин.

Заклевам се да работя за изграждането на велика социалистическа модерна страна, заяви той пред депутатите, с ръка върху основния закон, който преди по-малко от седмица беше променен, за да даде на президента право на неограничен брой мандати.

Нито един от 2970-те депутати не гласува „против“ или „въздържал се“. Действащият президент, който беше и единственият кандидат, подобри резултата от първото си избиране през 2013 г., когато един депутат гласува „против“ и трима се въздържаха (т. е. одобрение от „едва 99,88 процента“), отбелязва БТА, позовавайки се на AFP.

Новият вицепрезидент, 69-годишният Ван Цишан, се представи малко по-зле - с един глас „против“. Той си спечели някои врагове, когато бе начело на службата за борба с корупцията. Освен с чисто церемониалните функции на вицепрезидент, Ван може би ще бъде натоварен и с трудните отношения със САЩ на Доналд Тръмп. „Отличен икономист, той ще сформира отбор мечта с изгряващата звезда на Комунистическата партия – вицепремиера Ван Ян, за справяне със зараждащата се огромна буря около митата, които заплашва да наложи американският президент“, твърди експертът Кери Браун от лондонския Кингс Колидж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Навсякъде преизбират старите пушки, само Франция слага млади бабо*би начело. Правете си изводи, къде е демокрацията :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още