IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шиндзо Абе готви промени в социалното осигуряване на фона на демографската криза

Шиндзо Абе ще се стреми да изгради „зрели отношения между Япония и Китай“, с които да се постави началото на една нова ера за двете страни

22:22 | 20.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Ali Mohammadi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе обеща да подобри системата за социално осигуряване, така че да бъде по-отворена към нуждите на населението на фона на очертаващата се демографска криза, съобщава Nikkei Asia Review.

По време на своята реч, с която Абе отбеляза старта на редовната парламентарна сесия, премиерът на третата по големина икономика в света заяви, че ще търси начини за подобряване на дипломатическите отношение на островната страна със своите съседи, подчертавайки нуждата от по-добри взаимоотношения със Южна Корея.

Абе нарече страната „най-важният съсед, който споделя основните ценности и стратегическите интереси“ на Япония. Премиерът е готов да изгради ориентирани към бъдещето връзки между двете държави, месец, след като проведе първите за последните 15 месеца официални разговори с южноевропейският президент Мун Дже Ин.

На фона на липсата на по-сериозен напредък относно постигането на целта на Абе за изменение на конституцията на Япония, той също така призова депутатите от всички партии да продължат дебата по спорния въпрос, тъй като е тяхна „отговорност да го направят“. 

„Ще промотирам социалното осигуряване и други смели реформи, с които да прекроим нашата страна“, заяви Абе пред парламента.

Промяната в системата за социално осигуряване е един от приоритетите на премиера, тъй като Япония се сблъсква със сериозен демографски проблем – силно застаряващото население, където една трета от жителите на страната са на възраст над 65 години.

През октомври миналата година правителството увеличи данъка върху продажбите от 8 на 10%, с което помрачи потребителското настроение. Основната идея на това увеличение е свързана с ръста на средствата, насочени към подпомагане на раждаемостта и отглеждането на деца, както и към насърчаване на възрастните хора да продължат да работят.

В своята осма реч за политиката на страната след завръщането си на власт през 2012 г. Абе посочи, че е успял да „преодолее чувството на примирение“, което преобладава в страната, с поредица от реформи, известни като „Абеномика“, включващи смело парично облекчение от страна на Японската централна банка (ЯЦБ).

Интересното е, че Абе не говори за дефлация в своята последна реч. Дефлацията тежи на Япония от десетилетия, като ЯЦБ остава далеч от своята цел за ниво на инфлацията от 2%.

Премиерът се опита да сигнализира за разграничаване от миналото, като заяви, че „Япония не е това, което беше преди“.

Абе обърна внимание и на Олимпийските и Параолимпийските игри, които ще се проведат това лято в Токио, тъй като Япония има за цел да демонстрира възстановяването си от щетите, причинени от силното земетресение и последвалото цунами през 2011 г., което доведе до аварията на АЕЦ „Фукушима“.

От друга страна премиерът обеща да насърчи иновациите в технологични области като изкуствения интелект и 5G мрежата, превръщайки ги в основна част от националната стратегия.

Абе вече е най-дълго служещият премиер на островната страна, чийто основен приоритет е да възстанови икономиката от дефлацията и да подобри дипломатическите отношения със съседите и останалите държави по света.

Абе е посетил повече от 80 страни и региони, включително и Иран през изминалата година на фона на растящото напрежение в Близкия Изток.

Той за пореден път изрази готовността си да се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен Ун и да разговоря с него относно отвличането на японски граждани от Пхенян през 70-те и 80-те години на миналия век.

В очакване на посещението на китайския президент Си Дзинпин, насрочени за тази пролет, Абе заяви, че иска да изгради „зрели отношения между Япония и Китай“, с което да се даде началото на една нова ера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още