IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сградата на правителството в Тайван е окупирана от демонстранти

Гражданите са недоволни от спорно търговско споразумение с Китай

12:14 | 24.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сградата на правителството в Тайван е окупирана от демонстранти

Стотици демонстранти окупираха част от седалището на тайванското правителство в неделя вечерта в знак на протест срещу спорно търговско споразумение с Китай, предаде Ройтерс.

Президентът Ма Индзиу заяви, че пактът е изключително важен за износа на Тайван и е от съществено значение за просперитета на острова.

Въпреки това основната опозиционна партия твърди, че споразумението може да навреди на малките фирми за услуги, както и на много други компании.

Местните телевизии показаха кадри на сблъсъци между протестиращите и полицията. Няколко души са успели да влязат в правителствената сграда. Твърди се, че демонстрантите са барикадирали вратите и прозорците с маси и столове.

Тайванският парламент трябва да одобри споразумението на 8-и април, а според Ма Индизу то е „в името на икономическото бъдеще“ на страната. От 2008 г. насам той е подписал редица споразумения за икономическо сътрудничество с Китай.

Ма и неговата управляваща партия Гоминдан се нуждаят от пакта, за да запазят конкурентоспособността на износа, но и за да си осигурят входен билет за Транстихоокеанското партньорство – широко търговско споразумение между 12 страни, ръководено от САЩ.

На протеста са били изпратени около 100 полицаи, които имаха задача да разпръснат демонстрантите. Най-малко 32-ма души са арестувани, а около 120 ранени в неделя вечерта. За да се справят с протестиращите, органите на реда използваха водни оръдия.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още