IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SBI Holdings планира да набере до 920 млн. долара за фонд за рисков капитал

Очаква се тази инициатива да се превърне в най-големия активен инвестиционен механизъм в островната страна

23:05 | 31.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Keith Bedford,&nbsp;Bloomberg</em></p>

Снимка: Keith Bedford, Bloomberg

Японският финансов конгломерат SBI Holdings съобщи по-рано днес, че планира да набере до 100 млрд. йени (920 млн. долара) за нов фонд за рисков капитал, който се очаква да се превърне в най-големия активен инвестиционен механизъм в островната страна с фокус върху стартъпите, съобщава Nikkei Asia Review. 

SBI се превърна в мощна сила в японската индустрия за рисков капитал, като основа фондове през 2015 и 2018 г., насочени основно към финтех стартъпи. Озаглавен "Фонд 4 + 5" след т. нар. четвърта индустриална революция, „Индустрия 4.0“ и плана на Япония за супер интелигентно общество „Общество 5.0“, новият механизъм ще инвестира както в страната, така и в чужбина в широк спектър от сектори, включително 5G мрежи, интернет на нещата, роботиката и здравеопазването, заяви изпълнителният директор Йошитака Китао на пресконференция.

Този ход е сигнал за увереността на Китао в нововъзникващите технологии въпреки нарастващите опасения относно раздутите технологични оценки и бизнес моделите, изгарящи огромни суми пари.

SBI има за цел да завърши първото си набиране на средства до март и след това да започне да инвестира, преди да минат още няколко месеца за набиране на средства, за да постигне целта си от 100 милиарда йени.

Китао, бивш изпълнителен директор на японската корпорация SoftBank, обеща да разтърси банковата индустрия на Япония, като създаде мрежа от регионални банки и ги модернизира с авангардни технологии. В петък компанията обяви инвестиция на стойност 20 милиона долара в OpenLegacy, базиран в Израел разработчик на софтуер за интеграция на интерфейс за приложно програмиране.

Китао заяви, че очаква силното представяне на съществуващите фондове да привлече повече инвеститори. Двадесет компании в портфолиото на групата станаха публични през фискалната година, приключила през март 2019 г., като се очаква други 28 да направят това до март тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още