IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия се опитва да откъсне Пакистан от орбитата на Иран

Рияд и Исламабад се споразумяха за петролна помощ за поне 1,5 млрд. долара годишно в опит на кралството да противодейства на влиянието на Техеран в региона

22:24 | 21.06.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Пакистан Имран Хан (вляво) на среща със саудитския принц Мохамед бин Салман (вдясно) в Саудитска Арабия през май.<em> Снимка: EPA/BANDAR ALJALOUD</em></p>

Премиерът на Пакистан Имран Хан (вляво) на среща със саудитския принц Мохамед бин Салман (вдясно) в Саудитска Арабия през май. Снимка: EPA/BANDAR ALJALOUD

Саудитска Арабия ще поднови петролната помощ за Пакистан на стойност най-малко 1,5 млрд. долара годишно през юли, според служители в Исламабад. Това е част от усилията на Рияд да противодейства на влиянието на Иран в региона, пише FT.

Кралството е поискало от Пакистан да изплати заем от 3 млрд. долара миналата година, след като Исламабад притисна Саудитска Арабия и да разкритикува отмяната на специалния статут на Кашмир от страна на Индия.

Враждебността между дългогодишните съюзници отслабна, след като през май министър-председателят на Пакистан Имран Хан се срещна със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

Новината за сделката идва в момент, когато Саудитска Арабия предприема дипломатически натиск със САЩ и Катар за изграждане на фронт срещу Иран, казват анализатори. Рияд премахна тригодишната блокада на Катар през януари, за да даде знак на благосклонност към новоизбрания американски президент Джо Байдън.

Пакистан се приближи до регионалните съперници на Саудитска Арабия Иран и Турция, които заедно с Малайзия се стремяха да създадат мюсюлмански блок, който да съперничи на ръководената от Саудитска Арабия организация за ислямско сътрудничество.

Хан разви силна връзка с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, като насърчи пакистанците да гледат турския исторически телевизионен сериал „Възкресението на Ертуурул“, в който са изобразени ислямските ценности.

Али Шихаби, саудитски коментатор, запознат с мисленето на политическото върховенство, коментира, че между Рияд и Исламабад се е натрупало напрежение, но неотдавнашните двустранни срещи са „прочистили въздуха“ и са възстановили отношенията до степен, че плащанията по петролни кредити скоро ще започнат отново.

Висш служител на правителството на Пакистан потвърждава, че отношенията със Саудитска Арабия се възстановяват. Подкрепата на Саудитска Арабия ще дойде чрез разсрочени плащания [за нефт] и саудитците се стремят да възобновят инвестиционните си планове в Пакистан, допълва източникът на медията.

Саудитското предложение е по-малко от половината от предишния инструмент за петрол за 3,4 млрд. долара, спрян, когато връзките се разкъсаха.

Валутните резерви на Пакистан са за над 16 млрд. долара през юни в сравнение с около 7 млрд. долара през 2019 г., преди държавата да влезе в програмата на МВФ за 6 млрд. долара.

„Саудитска Арабия и Пакистан са съюзници, но отношенията им винаги са били нестабилни. А отношенията между Пакистан и Иран са по-добри, отколкото си мислите“, коментира Робин Милс от консултантската компания Qamar Energy.

По думите на Милс времето на саудитския жест е „интересно“, като се има предвид, че Иран се готви да засили износа на петрол на фона на продължаващите преговори за облекчаване на американските санкции.

„Саудитците са на мисия за изграждане на мостове. Те се стремят да оправят отношенията си със САЩ, възобновяват и отношенията с Катар“, допълва той.

Ахмед Рашид, автор на книги за Афганистан, Пакистан и талибаните, казва, че има различни фактори, които биха могли да подтикнат Рияд да рестартира петролната помощ. Това може да е частично свързано с „американската нужда от бази“ за започване на контратерористични атаки в Афганистан от Пакистан“. Приоритет обаче е да се предотврати попадането на Исламабад под влиянието на Техеран.

Рашид допълва, че Пакистан се разкъсва между Китай, който е инвестирал милиарди долари в инфраструктурни проекти, и САЩ. „Пакистан трябва да играе внимателно, защото зависи от инициативата „Пояс и път“ на Китай, както и от Запада за заеми. Това е много сложна игра“, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Моабет да става
преди 2 години
"Саудитска Арабия предприема дипломатически натиск със САЩ и Катар за изграждане на фронт срещу Иран". Изглежда ми малко странно Катар толкова бързо да се засили да се кара с Иран. До скоро единственият им съюзник в региона беше Иран. От другата страна бяха арабските държави предвождани/притикскани от Саудитска Арабия. Ръководителите на Катар би трябвало да се замислят, че след като си развалят отношенията с Иран при следващ проблем със саудитите ще са в пълна изолация по въздух или суша. Дори по море ще имат проблеми с преминаването на собствените им кораби. Единствено биха могли да разчитат на танкери и газовози на големи държави които нито иранците нито саудитите ще смеят да закачат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още