IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия депозира 2 млрд. долара в централната банка на Йемен

Помощта идва само ден след молбата на йеменския министър-председател за международна помощ

16:12 | 17.01.18 г.
<p>
	Ученици събират книги от земята след поредните разрушения. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ученици събират книги от земята след поредните разрушения. Снимка: Архив Ройтерс

Саудитска Арабия ще депозира 2 млрд. долара в централната банка на Йемен в опит за подкрепа на изпадналата в криза икономика на разкъсваната от война страна, съобщава CNBC.

Финансовата инжекция, която е поръчана от краля на Саудитска Арабия, идва един ден след като йеменският министър-председател Ахмад Обейд бин Дагр публично отправи молба за международна подкрепа. Той е призовал съюзниците си да подкрепят местната валута и да спасят йеменците от „неизбежно гладуване“.

В Йемен от близо три години има гражданска война между международно признатото правителство, което има подкрепата на Саудитска Арабия, и бунтовниците хути, подкрепяни от Иран.

„Въпреки че заради големия си размер депозираните средства изглеждат като еднократна помощ, Йемен може да очаква и нова подкрепа в бъдеще от Рияд“, коментира пред CNBC Маркус Ченевикс, анализатор за Близкия изток и Северна Африка в TS Lombard.

Централната банка на Йемен, която се намира в южния пристанищен град Аден, изпитва затруднения да плати заплатите на работещите в публичния сектор заради рязкото свиване на валутните си резерви.

От началото на войната през 2015 г. йеменският риал е загубил около половината от стойността си спрямо щатския долар. Междувременно цените на храните и горивата поскъпнаха до такава степен, че са недостъпни за голяма част от жителите на Йемен.

Продължаващият конфликт причини много разрушения и уби хиляди хора, като според ООН до средата на миналата година около 10 000 души са загубили живота си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още