IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Хонконг загуби автономния си статут от Китай

Според държавния секретар Китай моделира Хонконг по свой образ, а това може да застраши привилегированите търговски отношения с Вашингтон

20:30 | 27.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Wroblewski/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Wroblewski/Bloomberg

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви пред Конгреса, че Хонконг е изгубил автономния си статут от Китай.

Това означава, че градът може да се раздели със специалния си статут, който му предоставя привилегировани търговски отношения със САЩ.

Държавният департамент трябваше да публикува становище за автономността на Хонконг в рамките на приет в края на миналата година закон. Позицията на Помпейо бе заявена в момент, когато градът е изправен пред нова порция протести заради предложен от Пекин нов закон за сигурността в Китай и прилежащите му територии.

„Разумен човек не може да твърди днес, че Хонконг поддържа високо равнище на автономност от Китай, като се имат предвид фактите на място“, заяви Помпейо в изявление.

„Хонконг и неговата динамика, предприятия и свободни хора процъфтяваха в продължение на десетилетия като бастион на свободата и това заключение не ме радва. Но създаването на стабилни политики изисква признаване на реалността“, каза още държавният секретар. „Докато САЩ някога се надяваха, че свободен и проспериращ Хонконг ще бъде модел за авторитарен Китай, то сега е очевидно, че Китай моделира Хонконг по свой образ“, допълни той.

До момента градът бе изключен от митата на Вашингтон срещу континентален Китай, които администрацията на президента Доналд Тръмп наложи в рамките на търговската война между двете държави.

Бизнес групи обаче предупреждават за негативни последствия, ако този привилегирован статус бъде отнет. Търговията със стоки между САЩ и Хонконг възлиза на над 66 млрд. долара през 2018 г., показват данни на Службата на американския търговски представител.

В момента намеренията на Тръмп все още остават неясни, което прави трудно за предсказване следващите стъпки на администрацията. Президентът до момента показва ограничен интерес към протестите в града и не е предприел значителни мерки за санкции срещу Пекин по темата.

Но с новата порция напрежение между САЩ и Китай въпросът за случващото се в Хонконг може да стане причина за нови действия от страна на американската администрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
be_google
преди 3 години
щатите са зловещ приятел. 50 години си въртяха супердалаверките в Китай, не виждаха робството и бедността, чааааак сега като китайците им изтръгнаха пистолета от ръцете се присетиха. Скоро и Тайван ще клекне, че там са и заводите за чипове, каквито КНР нямаха.....шоуто ще започне с пълна сила. "Златния милиард" не е мит и конспирация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още