IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на замърсяването в Китай сигнализира за постепенно събуждане на икономиката

Съществуват и съмнения, че в някои провинции данните са манипулирани, като властите принуждават предприятия да работят на празен ход, симулирайки възстановяване

08:14 | 05.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Шанхай, Китай. Снимка:Pixabay</em></p>

Шанхай, Китай. Снимка:Pixabay

Нарастващите нива на замърсяване в Китай, измерени от космоса, показват постепенно, но неравномерно увеличаване на промишлената дейност в най-силната азиатска икономика след забавянето, причинено от борбата на нацията за овладяване на заразата от коронавирус, съобщава Bloomberg.

Въпреки че нивото на азотния диоксид в атмосферата на Китай се е повишило с близо 50% от 17 февруари, то все още е приблизително с 20% под стойностите за същия период през миналата година, показва анализ на базирания в Хелзинки Център за изследвания на енергията и чистия въздух, който използва сателитни данни от НАСА.

Данните предлагат важни улики за здравето на китайската икономика. Официалният индекс на мениджърите по поръчките се понижи до рекордно ниско ниво през февруари, подчертавайки въздействието от избухването на вируса COVID-19, което доведе до сериозен спад при потреблението и производството.

Данните на провинциално ниво могат да дадат представа за конкретни отрасли, които често се групират по региони. В северната провинция Хубей, която е най-голямата зона за производство на стомана в Китай, нивата на азотен диоксид са се повишили над стойностите от същия период през миналата година, което предполага частично възстановяване.

В производствения център на Гуандун, провинцията с най-много случаи на заразени с коронавирус след Хубей, замърсяването за кратко е надминало нивата през 2017 и 2019 г., преди да падне отново под тях в края на февруари.

китай китай

В Шанси, една от най-големите провинции в Китай, известна с добива на въглища, нивата на азотния диоксид почти достигат тези от миналата година.

Данните за замърсяването могат също да дадат известна яснота по отношение на активността в източната част на провинция Джъдзян, където обаче възникват съмнения относно надеждността на данните. Най-малко три града там са наложили на местните фабрики цели за потребление на енергия, като целта им е да използват данните, за да покажат възраждане на производството, според хора, запознати с въпроса. Това е подтикнало някои компании да работят с машини, дори когато техните заводи остават празни.

Дневното потребление на въглища в крайбрежните централи на шест основни енергийни групи е било 476 800 тона към 4 март, което е най-високото от 22 януари преди началото на тържествата по случай китайската Нова година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още