IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рязкото застудяване влошава проблемите с производството на пластмаса в Азия

Цените на нафтата растат на фона на частичното възстановяване на предлагането, докато алтернативи като пропан остават скъпи заради търсенето на отоплителни горива

11:31 | 14.01.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Застудяването в Азия допълнително свива предлагането на суровини за производителите на пластмаси в региона точно когато търсенето се покачва с възстановяването на дейността на някои от най-големите преработвателни предприятия след блокадите, пише Bloomberg. 

Търсенето на нафта – използвана в нефтохимическата индустрия за производство на множество продукти от медицински предпазни маски до автомобилния интериор - нараства, след като три южнокорейски предприятия възобновяват дейност след продължителен застой, споделят търговци и анализатори.

Преработвателните нефтохимически съоръжения обикновено използват малко пропан, който добавят към нафтата, когато предлагането на втората суровина е ограничено, но по-голямото търсене на горива за отопление през зимата оскъпява тази алтернатива.

Южнокорейските операции представляват около 16% от търсенето на северноазиатска нафта извън Китай, като се очаква работата им да бъде възстановена до края на този месец. Lotte Chemical Corp. и LG Chem Ltd. преустановяват дейност заради пожари, докато Yeochun NCC Co. извършва планирана профилактика.

нафта нафта

Компаниите, които обработват нафта, внасят най-големи количества от суровината от Близкия изток и Индия. Някои компании като южнокорейската SK Innovation Co. и тайванската Formosa Petrochemicals Corp. разполагат както със съоръжения за обработка на нафта, така и с механизми за рафиниране и успяват да покрият част от собствените си нужди от нафта.

Появата на коронавируса обаче доведе до намаляване на темпа на преработка и принуди подобни на SK и Formosa компании да потърсят на пазара допълнителни количества нафта.

По-високи цени

Свитото предлагане започва да се отразява и на физическите цени. Миналата седмица Lotte Chemical закупи лека нафта за доставка през втората половина на февруари на цена от 20-21 долара за тон спрямо японските референтни цени.

Съществува стимул за обработвателните компании да плащат по-високи цени за суровината, тъй като печалбата от преобразуването на нафтата в етилен доближава най-високите си нива от две години насам поради силното търсене на опаковки и медицинско оборудване.

нафта нафта

Печалбата от превръщането на дубайски суров петрол в нафта в Япония се повиши до 3 долара за барел в сряда, отчитайки най-високата си стойност за последните три месеца. В четвъртък маржовете леко се свиха.

Подобно е положението и в Европа, която редовно изнася за Азия. Намалените нива на рафиниране влияят и на доставките на леката необработена нафта, като азиатските концерни предпочитат използването на нафта пред алтернативните суровини, коментира Сийран Тайлър, анализатор в Energy Aspects Ltd.

Що се отнася до пропана, той не се очаква да се превърне в привлекателна перспектива за азиатските преработвателни нефтохимически съоръжения поне до второто тримесечие, тъй като застудяването през зимата продължава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
Хахах мда ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ тъкмо чаках такава статия и аз, а вонка вие Вук от студ и виелици ....:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Hahoto2
преди 3 години
Нали глобално затопляне. Планетата е с рекордни температури, дърво и камък се пука от жега. В Испания плажовете работят от 10 дни, пък в Азия какви студове дошли!? Тц тц тц, от нечии зелени пластмасови мозъци ще да е всичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още