IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулациите на Пекин засилват привлекателността на Хонконг за борсови листвания

Хонконг се класира на трето място по първични публични предлагания през първата половина на годината

17:22 | 11.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Хонконгската фондова борса получава все по-голям брой запитвания от китайски компании, които искат да листнат акциите си на борсата поради регулаторни промени в континенталната част на страната и в Съединените щати, заяви новият й ръководител, цитиран от Ройтерс.

Китай заяви миналия месец, че ще засили надзора върху фирмите, листнати в чужбина, и ще изисква всяка компания с данни за повече от 1 милион потребители да премине проверка за сигурност, преди да предложи акциите си на чужд пазар.

Американската комисия по ценни книжа и борси също заяви миналия месец, че китайските компании не могат да набират средства в САЩ, освен ако не обяснят напълно правните си структури и не разкрият риска Пекин да се намеси в бизнеса им.

„В резултат на новината имаше значително повече запитвания относно листвания в Хонконг“, каза Николас Агузин, главен изпълнителен директор на хонконгската борса (Hong Kong Exchanges & Clearing, HKEX).

Борсовият оператор записва ръст на печалбата от 26% през първото полугодие. Хонконг се класира на трето място по първични публични предлагания през първата половина на годината, след Nasdaq и NYSE, според данните на Refinitiv, като 48 компании са набрали общо 30,2 милиарда долара чрез първични и вторични публични предлагания през периода.

Инвестиционните банкери заявиха, че регулаторните ограничения в Китай допълнително ще засилят привлекателността на Хонконг като място за набиране на капитал за китайски компании, които искат да избегнат новите ограничения за листване в САЩ.

Печалбата на HKEX за първото полугодие е 6,61 милиарда хонконгски долара (849,39 млн. щатски долара), в сравнение с 5,23 милиарда хонконгски долара година по-рано, благодарение на по-големия обем на търговия след поредица от листвания на големи китайски компании и силната волатилност на пазара.

Според Агузин обемите на търговия са били високи през последните седмици, тъй като пазарите са „треперели“ поради безпрецедентната регулаторна репресия в континентален Китай, която е засегнала сектори от технологиите и имотите до образованието.

„Макросредата ще остане предизвикателство през следващите месеци, но ние оставаме решително съсредоточени върху това да продължим да подобряваме привлекателността на нашите пазари, да отговаряме на нуждите на нашите клиенти и да движим нашия бизнес напред“, каза Агузин в първия си отчет, откакто пое поста през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още