IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите на домакинствата в Япония нарастват за девети пореден месец през август

В същото време заплатите отчитат спад вече осем поредни месеца

10:18 | 08.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Разходите на домакинствата в Япония са се увеличили за девети пореден месец през август, подкрепяйки износно ориентираната японска икономика на фона на слабото световно търсене и продължаващата търговска война между САЩ и Китай, предаде Ройтерс. 

Същевременно обаче заплатите са спаднали за осми пореден месец, засилвайки притесненията на потребителите, след като правителството вдигна данъка върху продажбите този месец.

Разнопосочните данни ще окажат натиск върху отговорните институции за вземането на още данъчни и парични мерки за защитаване на икономиката от рецесия, посочват анализатори.

Разходите на домакинствата през август са се увеличили с 1 процент на годишна основа, но очакванията бяха за растеж от 1,2 на сто, сочат правителствените данни. През юли показателят бе на равнище 0,8 процента.

Деветте поредни месеца на повишение на разходите са най-дългият такъв период, откакто има налични сравнителни данни, събирани от 2001 година.

От 1 октомври Япония вдигна данъка върху продажбите от 8 на 10 на сто. Мярката, която бе отлагана два пъти, е смятана за решаваща за разклатените финанси на страната.

Макар правителството да взе мерки за облекчаване на бремето за потребителите, като предлага ваучери и данъчни облекчения, има опасения, че по-високият данък може да навреди на икономиката.

Реалните заплати с отчитане на инфлацията са намалели за осми пореден месец през август. Това засилва притесненията за частното потребление.

Равнището на безработица остава рекордно ниско, но предложенията за работа намаляват, което е признак, че напрежението в търговията започва да се усеща в по-широк мащаб.

Състоянието на потреблението и капиталовите разходи ще бъде изключително важно за японската централна банка при вземането на решение дали да либерализира паричната си политика на заседанието си на 30 и 31 октомври.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още