IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Гишар: Китай е световна меркантилистична страна

Паричната реформа на Пекин е под въпрос, коментира един от авторите с най-голям брой изследвания за китайската икономика

16:06 | 13.05.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Проф. Гишар: Китай е световна меркантилистична страна

Китай е страната в света, която до голяма степен се придържа към меркантилизма. Това каза проф. Жан-Пол Гишар по време на лекция на тема „Отношенията на Китай с останалия свят“, организирана от катедра „Финанси" и Центъра по парични и икономически изследвания към Университета за национално и световно стопанство.

Проф. Гишар, който има поглед върху световната икономика и който е един от авторите с най-голям брой изследвания за китайската икономика, представи икономически модели, които обясняват защо търговският излишък на Китай води до точно толкова дефицит по търговското салдо на САЩ. Според него това е била една от причините за кризата.

Като страни, които се придържат към меркантилизма, освен Китай той посочи и Япония, за разлика от Европейския съюз и държави от ранга на Великобритания и Франция, които не провеждат такава политика.

„Когато юанът е подценен и заплатите са много ниски, Китай извлича ползи, което е предпоставка за високи печалби както за китайските, така и за мултинационалните фирми с присъствие в страната. Заради високите печалби инвеститорите се насочват към страната, а не към развити държави като САЩ, например“, каза проф. Гишар.

По думите му целенасочената обезценка на юана е протекционистична стъпка, а Китай е най-протекционистичната страна, като това постига чрез паричната политика в посока девалвация на месната валута.

„Китай е тоталитарна държава, чиято икономическа политика се диктува от правителството“, заяви професорът. „Ниските производствени и трудови разходи дават предимство на Китай на чуждия пазар, което резултира във висок търговски излишък. Той се сформира вследствие на политиката на Централната банка на Китай.“

Според проф. Гишар в световната търговия е сформиран алианс на две олигархии – тази на Китай и на собствениците на големите межународни организаци.

Освен това той не е сигурен в успеха на китайската парична реформа, насочена към либерализиране на валутния курс и пазарите като цяло.

„До 2008-2009 г. стратегията на Китай беше да продължи контрола над капитала и парите, но с помощта на МВФ развитието резултира във включването на китайския юан във валутната кошница, формираща специалните права на тираж на институцията“, анализира Гишар.

„Ако стратегията за акумулиране на злато и контролиране на валутния курс продължи, това няма да бъде добре за страната“, оцени той. „Не разбрах защо Китай искаха да присъединят юана към СПТ.“

Според него една от целите на Пекин е юанът да бъде валутата на света вместо долара, но той изрази съмнение дали китайските пари ще изместят щатската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Варяг
преди 7 години
Спомням си ,че преди 16 години един долар се разменяше за около 10юана,в момента за 6,5.Юана е поскъпнал с 35% от 2000г насам ,така че теорията за евтиният юан леко издиша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
Според проф. Гишар в световната търговия е сформиран алианс на две олигархии тази на Китай и на собствениците на големите межународни организаци.------------------------------------------------------------------------------------------------тва ме кефи само дет олигархиите на другите са Амерски не са "международни"... Абе Свилене голем порасна кога ше пишеш нещата с истинските им имена бе момче ?!? ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
Великобритания и САЩ са изобретили протекционизма, а не свободната търговия - http://obshtestvo.net/малко-известни-факти-за-икономиката-п/тоест умишлено налагаха либерализацията на световната търговия знаейки ,че развиващите се държави не могат да им бъдат конкуренция и проф.Иван Ангелов го обяснява прекрасно - http://***.iki.bas.bg/english/CVita/angelov/No248.htm но в един момент свободната търговия се обърна срещу тях и сега на на крива ракета космоса и е тесен Капитализмът окончателно отстъпи място на кредитизма, който по същество е типична измамна схема на Понци ... Все още има изход и първата стъпка към него е да си признаем, че така не може да продължава занапред ... Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още