IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притесненията от коронавируса потискат инвеститорските настроения в Азия

Трейдърите насочиха вниманието си и към първата официална среща на борда на Фед от началото на 2020 г.

12:12 | 30.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Сбимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Сбимка: Архив на Ройтерс

Борсите в Азия затвориха с понижения в четвъртък. Вниманието на инвеститорите беше ангажирано основно със заседанието на Фед и продължаващото разпространение на китайския коронавирус, информира CNBC.

Хонконгският индекс Hang Seng се понижи с 2,62% до 26 449,13 пункта.

Акциите на China Southern Airlines поевтиняха с 3,34%, а тези на Cathay Pacific отчетоха спад в стойностите си от 2,13%. Книжата на Wynn Macau и Melco International Development се търгуваха по-ниско съответно с 5,21% и 5,35%.

В Тайван, където борсите отвориха след празниците, индексът Taiex се понижи с 5,75% и затвори при 11 217,74 пункта. Акциите на основния доставчик на услугите на Apple за страната Hon Hai Precision Industry, известен също като Foxconn, поевтиняха с 9,97%.

Бенчмаркът Nikkei 225 в Япония отчете понижение от 1,72% и затвори на ниво от 22 977,75 пункта, докато индексът Topix отписа с 1,48% до 1674,77 пункта.

В Южна Корея измерителят Kospi затвори с понижение от 1,71% до 2148,00 пункта. Акциите на Samsung Electronics поевтиняха с 3,21%, след като технологичният гигант отчете спад в печалбата си за четвъртото тримесечие с около 34% на годишна база.

Междувременно в Австралия показателят ASX 200 се понижи с 0,33% и затвори на ниво от 7008,40 пункта.

Към 11:39 ч. българско време йената се търгува на ниво от 108,81 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,6728 щатски долара.

Борсите в континентален Китай останаха затворени в четвъртък заради честванията на китайската Нова година.

Инвеститорите продължават да обръщат повишено внимание на развитието на епидемията от коронавирус, която вече е отнела живота на 170 души. Потвърдените случай на заразени лица в Китай надвишават 7700, показват последните данни на Китайската национална здравна комисия.

"Знаем, че пазарите ще се възстановят в дългосрочен план, но никой не иска ... да рискува, докато не види поне малка сигурност", каза Андрю Съливан, директор на Pearl Bridge Partners.

Трейдърите насочиха вниманието си и към първата официална среща на борда на Фед от началото на 2020 г. Федералната Комисия за отворените пазари взе решение да остави референтните си лихвени проценти в диапазона между 1,5% и 1,75%, както се очакваше. В изявление от комитета казаха, че посоката на политиката зависи от това дали инфлацията може да се върне към целта от 2%, и добавиха, че пазарът на труда остава „силен“, докато икономиката расте с „умерен темп“.

По отношение на коронавируса управителят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че централната банка следи отблизо ситуацията.

„Вероятно ще има някакво смущение в икономическата активност в Китай, а може би и в световен мащаб, основаващо се на разпространението на вируса към днешна дата и вече наложените ограничения за пътуване и затварянето на бизнес обекти“, каза Пауъл, но призна, че твърде рано е да се спекулира с потенциалното икономическо въздействие в световен мащаб на заразата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още